Pomi fructiferi afectați de temperaturile scăzute în Timiș
Cei mai rezistenți la temperaturile scăzute înregistrate în ultima noapte sunt merii și prunii.

Articol de Radio Timișoara, 7 aprilie 2025, 15:58
Temperaturile negative de noaptea trecută au afectat puternic cireșii, piersicii și caișii, avertizează fermierii.
Cristian Călin, șeful unei ferme pomicole din zona Lugoj, spune că merii și prunii sunt mai rezistenți la temperaturi scăzute.
“Deja la cais și la piersic fructul e format, nu e foarte mare, dar știm că, după ce a trecut perioada de înflorire si formarea fructului, fructele sunt mult mai sensibile si la minus 2-3 grade deja avem probleme. Nu acelasi lucru putem spune de măr, care e mult mai rezistent. Și la păr probabil ca o sa fim putin afectati, ca si părul e un pic sensibil. La prun deocamdata nu putem să ne pronunțăm, pentru că prunul totusi e o specie un pic mai rezistentă”, spune inginerul Cristian Călin.
În privința măsurilor pe care le pot lua proprietarii de pomi pentru a salva fructele, inginerul Cristian Călin susține că cea mai eficientă este metoda udării prin aspersie, dar aceasta este foarte costisitoare.
“În momentul în care ai udat continuu, nu o să înghețe, pentru că temperatura oricum apei e pozitivă și dând apă în continuu pe ei nu o să îngețe, dar poți să uzi pomii să înghețe. Sub pojghița gheață rămâne peliculă de apă și protejează efectiv pomul de îngheț”, explică inginerul Cristian Călin.
Specialistul în pomicultură a avertizat că în cazul focurilor făcute în grădini sau livezi pentru a ajuta pomii să treacă de episodul geros, amenzile sunt usturătoare dacă focul este scăpat de sub control.