Povești cu gospodari bănățeni, duminică, la “Diminețile satului”
Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 22 aprilie, între orele 8:00 și 9:00, vă invită la Ohaba Forgaci, unde veți cunoaște un tânăr pasionat de creșterea porcilor, în special de rasa Mangalița, dar și de solarii, precum și o familie de gospodari trecuți de 80 de ani, care nu țin seama de vârstă când vine vorba de munca de pe ogor. În Racovița am poposit acasă la Gheorghe Vidican, care, împreună cu soția și copiii, muncește de la răsărit la apus, chiar dacă ar trebui să chefuiască, pentru că e Sfântul Gheorghe, dar animalele n-au calendar. La Curtici am mers pe câmpurile celor de la Combinatul Agroindustrial Curtici și puteți vedea că sunt parcă mai frumoase ca niciodată.
Articol de Radio Timișoara, 21 aprilie 2018, 21:36
Alin Neamțu este pasionat de creșterea porcilor, în special de cei din rasa Mangalița, în mediu cât mai apropiat de cel natural. Nu știm dacă de la băile cu nămol n-apucă porcii să facă reumatism. Cât privește solariile, care ocupă o suprafață egală cu cea a 5 terenuri de fotbal, întotdeauna este ceva de făcut. Urmează roșiile, vinetele, a fost salata…
Familiei Catană, soțul de 87 și soția de 85 de ani, magnolia și acum liliacul le bucură ochii și sufletul când se opresc din muncă. Oameni gospodari, au adus deja lemnele pentru la iarnă. În curtea casei cocoșii îsi fac datoria, iar grădina este aproape în totalitate semănată, mai este doar varza, pe aici se numește curechi, și porumbul. În momentele de răgaz mai ies la poartă, că poate le vine vreun gost.
Unde-s animale nu prea ai timp liber. Familia Vidican, Gheorghe și Mioara, au de lucru ba la oi, ba al vaci, ba la porci, ba la câmp, ba în lăptărie, de cloșcă nu mai vorbim, iar dacă le trece cineva pragul, chiar neanunțat, cum a fost cazul nostru, reușesc să pună pe masă bucate de-ți lasă gura apă, chiar dacă sunt de post . Priviți și spuneți că n-am dreptate. Cât de mare este pâinea este deja altă poveste.
Câmpurile Combinatului Agroindustrial Curtici sunt de basm. Directorul general Dimitrie Muscă le trece zilnic în revistă. Rapița aproape cât un om, polenizată de albine aduse de apicultori din Sălaj, grâul de 50-60 de centimetri, într-o tarla de peste 500 de hectare, cât vezi cu ochii, tarctoare la pregătit terenul, semănători de porumb în activitate și canale pline cu apă, care, în seceta de anul trecut, au salvat producția de porumb. Și ca să nu credeți că e vreo fotografie trucată, am făcut și două înregistrări video. Cum zicea tânărul Alin Neamțu din Ohaba Forgaci, sunt destule lucruri în țara asta de care să fim mândri.