Povestiri de la Curtici, Recaș, Gârbovăț și din pădurile Almăjului, duminică, la “Diminețile satului”
Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, între orele 8:00 și 9:00, vă propune un popas la pomana porcului în Gârbovăț, apoi ne deplasăm la Curtici, asortăm bucatele de la Combinatul Agroindustrial Curtici cu un vin de la Cramele Recaș și încheiem periplul cu povești vânătorești din pădurile Almăjului.
Articol de Radio Timișoara, 12 decembrie 2020, 13:49
Măcelari pricepuți n-au stat degeaba și pe la prânz cârnații erau gata, slănina era pregătită de saramură, iar cârnații albi erau la fiert. Toată familia lui Nelu Modol a fost mobilizată pentru acest eveniment.
Între timp gospodinele pregăteau pomana porcului, începând cu răchia fiartă, să aibă „șvung” maistorii, apoi ciorba, un pic acră, „ciganea” și „coleșa”, mămăliga, mestecată mai întâi cu mâtca, apoi cu coleșăriu.
Pe masă toate arată și mai bine, mai cu seamă când oferta este completată cu varză murată și moare, adică zeamă de varză acră. Nu-i de mirare că în jurul mesei s-au strâns trei generații, de la bunică la nepot.
Încă din primăvară, la Curtici erau semne pentru producții foarte bune, semne apreciate de doi specialiști de marcă, Valeriu Tabără și Dimitrie Muscă.
Ce frumoasă a fost degustarea anul trecut. Directorul general Gheorghe Iova îi duce dorul. Acum apelăm la online, inclusiv pentru omagierea zilei naționale. Oricum, concursul organizat de Radio Timișoara cu premii asigurate de Cramele Recaș merge mai departe. Și câștigătorii nu vor primi online imaginea premiilor. Între timp munții Almăjului au fost acoperiți de zăpadă, dar pasionații vânătorii continuă să-i străbată.
De Mihai Anghel