Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Risipa alimentară, cine sunt responsabilii și cum poate fi atentuată?

Conform statisticilor europene, România se află în top 10 în ceea ce privește risipa alimentară.
Cu o cantitate de 6.000 de tone de hrană aruncată zilnic, țara noastră ocupă poziția a noua în acest adevărat clasament al bogaților, cum l-ați putea numi pe bună dreptate. De ce? Pentru că volumul de hrană necesar pentru cei deja 8 miliarde de locuitori ai planetei este mai mult decât disproporționat repartizat. Pe scurt, unul din zece locuitori ai pământului face foame la propriu.
În acest context, reducerea risipei alimentare nu este doar un concept la modă, ci de-a dreptul un imperativ.
Cu aceste cifre în față, împreună cu Mihaela Vețan, președintele Asociației Intersect, am încercat să aflăm cine risipește mai mult.
“În România, aproximativ 47 % din risipă se întâmplă în gospodării.Urmează apoi domeniul agroalimentar, Horeca și apar ceea ce se numește pierderi alimentare în partea de producție și ne referim la toate acele culturi care practic sunt lăsate pe câmp și se transformă în pierdere și nu mai sunt folosite ca hrană”, spune Mihaela Vețan.
De la banala listă de cumpărături până la cantitatea de mâncare gătită, avem de-a face cu o serie întreagă de reguli pe care dacă le respectăm, nu doar că reducem cantitatea de mâncare aruncată, ci și economisim bani, spune Mihaela Vețanu.
“Cred că e importantă acea listă de cumpărături de care tot ni se spune, pe care practic o putem face dacă ne acordăm timpul necesar planificării alimentației. Faptul că putem găti și combina produsele pe care le avem în frigider -eu, de exemplu, am o zi pe săptămână în care gătesc doar cu ceea ce am în frigider și nu cumpăr nimic – poate achiziția de produse de alimente din lanțuri scurte – există cercetări care arată că atunci când cunoaștem producătorii care ne realizează hrana, când achiziționăm o hrană de calitate – suntem mai responsabili ca și consumatori pentru a o găti și a o consuma și a nu se transforma în deșeuri”, mai spune Mihaela Vețan.
Există în România și o lege a risipei, care oferă facilități fiscale agenților economici care donează alimentele aflate aproape de data de expirare. Acestea sunt de regulă direcționate către o bancă regională pentru alimente, care la Timișoara funcționează din anul 2020 este condusă de către Hana Csaszar.
“Suntem o rețea de bănci regionale în România. Ceea ce mă bucură e ca la nivel de Timiș începem să avem tot mai multe parteneriate mici cu colaboratori. Avem un partener care ne și spunea din 2020 <de când lucrăm cu voi nu am mai aruncat nimic>, ceea ce e o recunoaștere . E important pentru că nu mai risipesc. Este vorba de risipă de bani, de resurse și pentru o companie contează foarte mult acest lucru. Practic, noi nu valorizăm aceste produse, pentru noi ele reprezintă valoare ca hrană. Acestea sunt recuperate în mod gratuit de noi și sunt donate către ONG-uri partenere, care au acești beneficiari reali în programele socio-educative”, spune Hana Csaszar.
Banca Regională de Alimente a reușit să valorifice de la înființare și până în prezent circa 500 de tone de alimente de care s-au bucurat aproximativ 19.000 de beneficiari din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin.

Risipa alimentară, cine sunt responsabilii și cum poate fi atentuată?

Articol de Radio Timișoara, 3 ianuarie 2023, 09:52

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară