Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Roadele Toamnei se culeg la Muzeul Satului Bănățean. Prețurile cerute de producătorii din zonă

Roadele Toamnei se culeg astăzi la Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde din Timișoara. Ziua însorită a atras o sumedenie de producători și mai ales de cumpărători.

Roadele Toamnei se culeg la Muzeul Satului Bănățean. Prețurile cerute de producătorii din zonă

Articol de Radio Timișoara, 12 octombrie 2019, 15:37

“Prețurile sunt OK și produsele arată chiar bine”, spune un cumpărător.

“Suntem bucuroși că se organizează așa ceva și putem să ne alegem și vremea ține cu noi”, declară o timișoreancă.

“Nu mai punem în cămară ca pe vremuri, acum preferăm să le luăm mai proaspete un pic, chiar dacă mai sunt din seră, nu mai e cu sacii de cartofi în beci”, mărturisește un vizitator la târgului.

Pe tarabele târgului de la Pădurea Verde, morcovii costă 2,5 lei, pătrunjelul rădăcină și păstârnacul costă 6 lei kilogramul, ceapa – între 2,5 lei și 3,5 lei kilogramul, cartofii albi – 1,7 kilogramul, țelina – 3 lei bucata, roșiile – 5 lei un kilogram, varza – 2 lei sau 2,3 lei kilogramul, porumbul de fiert la 1 leu bucata, lubenița – 2,5 lei kilogramul, fasolea boabe – 10 lei kilogramul, ardeiul gras – 5 lei kilogramul, iar ardeiul kapia, foarte căutat în această perioadă costă 6 lei kilogramul, la fel ca și castraveții cornichin. Usturoiul românesc este la 10 lei kilogramul, merele – 3,5 lei, conopida – 6 lei kilogramul, dar și praz cu 2 lei firul.

La standuri sunt și producători de preparate din carne, unele produse chiar după rețete tradiționale, cum sunt cârnații din carne de capră, de la Soceni, din Caraș-Severin.

“Avem plăcintă de casă tradițională cu mere, cu mac. Mai avem preparate din carne: cârnați, jambon, cârnați în untură, caltaboși, slănină. Avem cârnați doar de porc, avem cârnați amestec cu vită, subțiri, cârnați cu amestec cu capră și cu vită, deci mai uscați, acești cârnați sunt și un pic pipărați. Totul este produs de noi în casă”, spune Maria Maticheschu, din Soceni.

Tot la Pădurea Verde găsiți chiar și meșteri populari cu ceramică de Horezu, linguri din lemn, pictură pe lemn sau icoane. Oferta este completată de un program artistic susținut de ansambluri folclorice timișene.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară