Roadele Toamnei se culeg la Muzeul Satului Bănățean. Prețurile cerute de producătorii din zonă
Roadele Toamnei se culeg astăzi la Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde din Timișoara. Ziua însorită a atras o sumedenie de producători și mai ales de cumpărători.
Articol de Radio Timișoara, 12 octombrie 2019, 15:37
“Prețurile sunt OK și produsele arată chiar bine”, spune un cumpărător.
“Suntem bucuroși că se organizează așa ceva și putem să ne alegem și vremea ține cu noi”, declară o timișoreancă.
“Nu mai punem în cămară ca pe vremuri, acum preferăm să le luăm mai proaspete un pic, chiar dacă mai sunt din seră, nu mai e cu sacii de cartofi în beci”, mărturisește un vizitator la târgului.
Pe tarabele târgului de la Pădurea Verde, morcovii costă 2,5 lei, pătrunjelul rădăcină și păstârnacul costă 6 lei kilogramul, ceapa – între 2,5 lei și 3,5 lei kilogramul, cartofii albi – 1,7 kilogramul, țelina – 3 lei bucata, roșiile – 5 lei un kilogram, varza – 2 lei sau 2,3 lei kilogramul, porumbul de fiert la 1 leu bucata, lubenița – 2,5 lei kilogramul, fasolea boabe – 10 lei kilogramul, ardeiul gras – 5 lei kilogramul, iar ardeiul kapia, foarte căutat în această perioadă costă 6 lei kilogramul, la fel ca și castraveții cornichin. Usturoiul românesc este la 10 lei kilogramul, merele – 3,5 lei, conopida – 6 lei kilogramul, dar și praz cu 2 lei firul.
La standuri sunt și producători de preparate din carne, unele produse chiar după rețete tradiționale, cum sunt cârnații din carne de capră, de la Soceni, din Caraș-Severin.
“Avem plăcintă de casă tradițională cu mere, cu mac. Mai avem preparate din carne: cârnați, jambon, cârnați în untură, caltaboși, slănină. Avem cârnați doar de porc, avem cârnați amestec cu vită, subțiri, cârnați cu amestec cu capră și cu vită, deci mai uscați, acești cârnați sunt și un pic pipărați. Totul este produs de noi în casă”, spune Maria Maticheschu, din Soceni.
Tot la Pădurea Verde găsiți chiar și meșteri populari cu ceramică de Horezu, linguri din lemn, pictură pe lemn sau icoane. Oferta este completată de un program artistic susținut de ansambluri folclorice timișene.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: