Sute de proiecte europene, aprobate pe măsura 312, au fost reziliate. Cine e de vină?
Persoanele care au depus proiecte pe măsura 312 și au ajuns la finanțare și-au spus pe bună dreptate, la vremea respectivă, că l-au prins pe Dumnezeu de picior. Cum altfel, când valoarea unui proiect ajunge la 200.000 de euro? Socoteala de acasă nu se potrivește, însă, cu cea din târg, cel puțin așa a constatat Alina Hodoșan, din localitatea timișeană Peciu Nou.
Articol de Carla Chiu, 31 octombrie 2014, 06:00
Proiectul a fost aprobat pentru suma de 200.000 de euro. În prima tranșă, pentru că am îndeplinit toate condițiile, ni s-au virat în jur de 600.000 de lei. Ulterior, am făcut eforturi, iar în aprilie 2014 am găsit o bancă finanțatoare și am depus actele. În mai, ca la prima tranșă, ne-au fost vrați banii. Nimeni nu ne-a spus că nu am fi respectat condițiile din proiect. În iulie când au venit în control, pentru că soțul meu este ascoiat unic la o altă firmă care a accesat fonduri europene și este admiistrator în firma în care eu sunt asociat unic, am creat condiții artificiale, dintr-o dată.
Proiectul a fost reziliat, iar suma trebuie returnată integral, plus penalitățile aferente. S-a instituit titlul executoriu, urmând ca ANAF să recupereze creanțele. Între timp, banca finanțatoare își cere drepturile. Situația Alinei Hodoșan a fost prezentată și Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prezent, recent la Timișoara. Răspunsul acestuia nu a fost în măsură să aducă lumină în acest caz. De altfel, nici în alte sute de cazuri similare din țară.
În momentul în care a venit comisia, s-a constatat că, în câteva cazuri, s-au făcut câteva condiții artificiale. Noi am încercat să convingem Comisia Europeană că nu este vorba despre condiții artificiale, dar n-a ținut de noi.
Ca de obicei, vina nu este a noastră, ci a Comisiei Europene, care preia, astfel, o nouă pisică moartă…
„Statul o să ne execute, pentru că și locuințele sunt girate la bănci, iar automat băncile vor veni peste noi. Se vor închide activitățile se vor desființa locurile de muncă în mediul rural iar noi o să ne luăm copii în brate, o să ne instalăm niște corturi în Piața Universității și probabil o să trăim acolo”, a mai spus Alina Hodoșan.
Măsura 312 – Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro – întreprinderi, se încadrează în Axa III – „Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale” şi are ca obiectiv general dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale.
Sursa foto: agrofm.ro