Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Emisiunea va fi difizată duminică, între orele 7.00 și 9.00, la Radio Timișoara.
Articol de Radio Timișoara, 9 noiembrie 2024, 08:17
Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp de trei zile, în mai multe locaţii din capitala Banatului.
Întâlnirile din cele trei zile au avut gazde diferite: Restaurantul Sky în prima zi, unde printre invitaţi s-au aflat fermieri, oameni de afaceri, conducători de instituţii, Universitatea de ştiinţele vieţii în a doua zi, unde printre moderatori şi vorbitori recunoaşteţi şi pe Valeriu Tabără, preşedinte ASAS şi pe Cosmin Alin Popescu, rector USVT, iar în ultima zi, Universitatea Politehnica, unde a fost moderator şi colega noastră Lia Lucia Epure, director Ziua de vest. Recunoaşteţi în imagini şi alte personalităţi publice ale României, printre care, in a treia zi şi fostul vicepremier Gheorghe Seculici din Arad.
După atâtea discuţii, poate vi s-afăcut foame! Iată prima propunere! Cei de la Mirdatod Ibăneşti, o prezenţă constantă la Timişoara Food Summit , cu lactate de toate felurile. David Todoran a povestit despre cele mai noi realizări ale firmei. A fost susţinut de soţie, doamna Laura, care a promis că la o viitoare întâlnire îmi va vorbi despre flori, partea de lactate fiind atributul soţului.
Trecem munţii, din Mureş la Tecuci, pentru o altă ofertă generoasă şi diversificată, adusă în faţa dumneavoastră de cei de la Artesana. Au şi o poveste a afacerii foarte interesantă, pe care am aflat-o de la doamna Alina Donici. O veţi afla şi dumneavoastră ascultând emisiunea. Să mai spunem că şi cei de la Ibăneşti şi cei de la Tecuci procesează doar lapte de la fermierii din prejma fabricilor.
Din Banat a venit cu produse tradiţionale dintr-un porc tradiţional, Alin Neamţu. Dacă v-aţi pus pe farfurie telemea sau caşcaval de la Mirdatod sau Artesana, puneţi lângă şi nişte slănină (clisă), sau nişte jumări (crame), sau orice vă face cu ochiul. Vă mai spun doar că tava cu produse din Mangaliţă s-a golit prima.
Tocmai de la Chizătău au venit la Timişoara Food Summit cei de la brutăria Moara Maria, pentru că au auzit că de pe farfuria nostră lipseşte pâinea, sau, pentru cei mai pofticioşi, pogăcelele cu jumeri. Produsele dulci le lăsăm pe mai târziu. Doamna Raluca Ardelean, împreună cu soţul, duc mai departe o activitate devenită tradiţie şi pornită acum mai bine de 30 de ani de socrul său.
Mai punem pe farfurie ceapă verde şi ridichi şi aperitivul e gata! Poftă bună! Ni le aduce de la Iermata, din zona Ineului, judeţul Arad, tânărul Monel Mila, care a fost şi anul trecut la Timişoara Food Summit şi când a adus salată verde. Anul acesta a adus pătrunjel. Pe lângă ceapă verde, ridichi şi gulii.
Din Ţara Haţegului, de la poalele muntelui Retezat, a venit, împreună cu nevasta şi fiica, Iosif Deac şi ne-a adus mai multe sortimente de miere. Luaţi un croissant de la Moara Maria, tăvăliţi-l prin miere de la familia Deac, dar consumaţi responsabil, chiar dacă vă vine greu să vă opriţi.
Pentru o bună digestie consumaţi un pahar cu vin adus la Timişoara Food Summit de cei de la Dradara, o cramă din podgoria Miniş-Măderat aparţinând familiei Alexa. Aveţi de unde alege, pentru că, aşa cum vedeţi, oferta este bogată.
Trecem la meniul 2! Facultatea de Industrie Alimentară din cadrul USVT a venit cu realizări ale studenţilor şi cadrelor didactice printre care remarcăm Bagheta berarului, pateu cu avocado, biscuiţi cu tescovină. Pateul cu avocado întins pe o felie de Bagheta berarului a făcut furori. Doamna Ileana Cocan, prodecan, a promis că ne va dezvălui mai multe dintre minunăţiile realizate de dascălii şi studenţii de la această facultate.
Staţiunea din Caransebeş, aparţinând de ASAS, a venit doar cu miei şi oi pentru că nu a găsit şi capre. Dar produsele sunt şi de la oi şi de la capre. Şi nu orice fel de capre, ci capre ocoşe, după cum vedeţi scris pe borcanul cu iaurt. Nu lipsesc nici cârnăciorii de oaie, nici diferite sortimente de brânză. Dacă guşti o gură de răchie, apoi treci la mălai cu cârnăciori şi cu brânză, iar la final un pic de afinată pentru digestie, nu mai ai nevoie de nimic. Dacă te grăbeşti. Dacă ai o masă aşezată, atunci la partea de mijloc asortezi un vin de la Staţiunea Miniş. Că tot îţi face cu ochiul de la marginea mesei.
Gata cu aperitivul! Cei de la Familia teszta vă ajută cu tăiţei să vă apucaţi de supă. Şi mai au şi tot felul de alte paste. Cu 4 ouă, cu 8 ouă. Probabil gospodinele ştiu de ce.
Aţi pus supa la fiert, ocupaţi-vă de friptură! Edit Sandor de la Thymos vă ajută cu mirodeniile, ca să iasă friptura cât mai gustoasă. Vine din Ungaria, din apropierea graniţei, ca şi cei de la familia Teszta. Şi toată lumea ştie că ungurii sunt maeştri la paprika.
Colega ei Rita de la Kollar Pakk vă propune tot felul de ambalaje, fără de care produsele de pe raft ar fi mult mai puţin atractive.
Supa e la fiert, friptura în cuptor, mai rămâne desertul. Cei de la Pakmaya vă invită să alegeţi: cremşnit sau budincă? Dacă nu vreţi nici una nici alta, atunci e momentul să ne întoarcem la dulciurile celor de la Moara Maria, cu care cei de la Pakmaya colaborează.
Sper că v- am trezit interesul. Ascultaţi emisiunea, veţi afla şi mai multe!
Realizator&text: Mihai Anghel