Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Tradiția Ignatului în Banat: Ca să faci un lucru ca lumea nu trebuie să te grăbești

Ignatul este ziua hărăzită de tradiție pentru tăierea porcului. Pentru că nu este o zi oarecare, Ignatul se derulează după un ritual bine stabilit.

Tradiția Ignatului în Banat: Ca să faci un lucru ca lumea nu trebuie să te grăbești

Articol de Radio Timișoara, 20 decembrie 2020, 14:20

Ritualul spune că până nu cântă cocoșul se fierbe răchie cu zahăr și boabe de piper pentru curaj și sânge rece pentru ceea ce urmează să se întâmple. Dar dacă fiertura nu își face efectul asupra măcelarului, poate fi încercată și rețeta dată de Uica Mihai.

“I-am dar să mănânce un vailing de pită înmuiată în răchie și după ce a lipăit-o pe toată să vezi cum s-a dat cu picioarele în sus. S-a îmbătat ca un porc și așa am putut să-l înjunghiem. O murit fericit săracul porc”, spune Uica Mihai.

Reușita zilei depinde de maestrul măcelar care împarte cu grijă porcul în șuncă, clisă, costiță și alte preparate specifice acestui moment.

Ioan Vuia de la Mașloc a tăiat la viața lui peste 400 de porci și spune că e nevoie de răbdare și pricepere.

“Durează o zi întreagă. Ca să faci un lucru ca lumea nu trebuie să te grăbești și trebuie să respecți toate etapele. Am învățat foarte mult de la nemți. Se scoate prima dată șira spinării și în funcție de pretențiile, de gusturile fiecăruia se procedează la făcutul șuncii, la costiță, se lasă cu tot cu șoricul cu tot cu slănină însă se scot coastele afară. Este o mare taină și a preparatului. Trebuie să știi ce să pui la prepararea mezelurilor, să știi cantitativ pe fiecare sortiment câtă sare trebuie să pui, câtă boia, cât piper, cât usturoi ca să iasă un produs ca lumea”, spune Ioan Vuia.

Ziua se încheie cu pomana culinară a porcului, care, în Banat, înseamnă o combinație de varză cu carne fiartă în tihnă la foc molcom de lemn.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

 

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară