Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Singura distilerie autorizată din județul Timiș, funcționează începând de anul acesta la Deta și lansează pe piață un produs 100% made în Banat.
Articol de Radio Timișoara, 13 mai 2024, 07:20 / actualizat: 13 mai 2024, 19:21
La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand propriu și care își pot comercializa produsul în magazine.
Pornită inițial de la o mică livadă de familie, din dorința de a avea fructe proaspete direct de la sursă, plantația a tot crescut până a ajuns la opt hectare și jumătate, spune Sorin Rotariu.
“Avem trei hectare, jumătate de gutui, trei hectare jumătate de cais, mai avem 200 de nuci, avem 200 de cireși și în jur de 600 de butuci de vie, care sunt chardonnay și cabernet pentru vin”, spune Sorin Rotariu.
Cazanul moștenit de la bunicul domniei-sale are aproape 100 de ani și a fost clicul care până la urmă a declanșat ideea de a autoriza o distilerie. Astfel, a apărut brandul Podrum Maia.
“Nepoțica mea se numește Maia și i-am spus la brand să fie Podrum Maia. Când am început să plantez pomi, voiam să am propria destilerie, să producem răchie de fructe de caise, de pere, de gutuie, din miez de nucă uscat, ș.a.m.d. Avem analizele făcute la institutul din Focșani, care este acreditat. Cazanul îl avem moștenire de familie, de la bunici. Cazanul are peste 90 de ani, este făcut acasă. Bunicul meu a trăit, a trăit 94 de ani și a băut țuică din el toată viața lui”, mai spune Sorin Rotariu.
Ca și în cazul salariului, și producătorii autorizați de distilate din fructe împart câștigul cu statul.
“Accizele sunt destul de mari, se mai adaugă TVAl la preț și de aceea între piața neagră și cea oficială este o diferență ca de la cer la pământ. Deci la un litru de alcool, dacă o face la 45° cum o vom produce noi începând de anul acesta din toamnă, vom plăti undeva în jur de 24 lei acciză per litru, la care se mai adaugă încă 19% TVA. Un litru de țuică, de exemplu, costă 100 lei, din 100 lei dai statului o dată 24 lei plus încă 19 lei TVA. E monopolul statului, trebuie, dacă vrei să produci și să fii pe piață și să fii oficial și să n-ai probleme cu legea, asta e”, mai spune Sorin Rotariu.
Produs premium după o rețetă secretă
Produsul premium al distileriei de la Deta va fi rachia de nucă, un produs rarisim, care are în spate o rețetă secretă și ani mulți de experimente.
“Am făcut foarte multe probe, ani și ani de zile, și am ajuns, într-adevăr, la o calitate foarte bună la râhia din miez de nucă uscată. (Reporter: Cum se face, care e rețea?) Asta este singura întrebare la care nu vă voi răspunde niciodată. Vă spun că sunt ani și ani de probe și multe sortimente. Asta pot să vă spun că sunt multe soiuri de nucă care sunt în rețetă. Toate calitățile pe care le are miezul de nucă se reflectă și în țuică de nucă”, spune Sorin Rotariu.
Distileria de la Deta este așadar un prim pas pe care familia Rotariu îl face în ideea de a procesa și a da astfel plus valoare fructelor din livadă. În perspectivă, pasul doi ar putea însemna o mică unitate în care se vor produce dulcețuri și compoturi.