Zeci de soiuri de roșii, prezentate la primul Festival al Părădaisei din Banat
Peste 30 de varietăți de roșii și-au dat măsura gustului la prima ediție a Festivalului Părădaisei din Banat, organizat la AgroVillage, în campusul Universității de Științele Vieții Regele Mihai I din Timișoara.
Articol de Radio Timișoara, 24 iulie 2023, 08:05
Producătorii de tomate din Arad și Timiș au prezentat produsele muncii lor unui public avizat, care caută și apreciază gustul adevărat al roșiilor. Poate tocmai din această cauză, din cele 33 de varietăți de roșii degustate, majoritatea au fost soiuri și nu hibrizi.
“Trebuia și aici, la Timișoara, să se organizeze festivalul Părădaiselor de Banat, care vin cu gust și cu tradiție. Discutăm de anumite bazine microareale, specializate în cultura părădaiselor. Acest festival este adresat în primul rând consumatorilor, cultivatorilor și nu în ultimul rând chiar și celor care creează știință, inovație, fiindcă discutăm despre soiuri vechi, care vin cu o adaptabilitate la schimbările climatice. Vin cu o toleranță față de factorii adverși, fie că ne referim de temperatură, umiditate, atac de boli sau dăunători”, spune președintele jurului, conf. univ. dr. ing. Gheorghe Poșta.
Vizitatorii au de gustat din toate tomatele expuse iar succesul a fost unul neașteptat, spune inginerul Ionică Prohab de la Belinț.
“La stand nu mai este nimic de mare succes toate soiurile. Am, de exemplu, dungatele romane, de vreo 12 an îl cultivăm, sunt un soi mai vechi, rozul românesc, fostul roz românesc. Mai am din colecția altora, de exemplu, din Germania, unde am adus artificiile, un soi vechi, dar foarte gustos. Am avut black, zebra, gargamel și helsing blue, care iar este un soi negru, cu transformarea în roz la maturitate a părții de bază”, spune Ionică Prohab.
Așadar, gustul a făcut diferența. De altfel, o departajare greu de făcut dacă ne gândim la varietatea mare de părădaise expuse, ne spunea unul dintre vizitatori.
Totul a gravitat în jurul gustului la Agrovillage, așa că nici promisul ceaun cu zamă de prădaise și tăieței ca în Banat nu s-a abătut de la tradițional, spune Cătălina Ian, managerul Piețe 24 și organizatorul evenimentului.
“Păcat că nu vedeți, ceau nu e gol, a fost foarte delicioasă. Oamenii s-au bucurat. Este într-adevăr o rețetă tradițională. Este rețeta bunicii mele. M-am ocupat și eu și colegii, toți am făcut câte ceva. Este rețetă simplă, cu bulion de roșii, tradițional, cu tăieței de casă, cu boia, cu vegeta și usturoi și, bineînțeles, busuioc, pe care l-am luat-o de aici, de la producători, care a fost nelipsit și a dat o aromă specială”, spune Cătălina Ion.
Trofeul pentru cea mai gustoasă predai s-a ajuns la Garma Tavi, la Ovidiu Simic, pentru o varietate de “inimă de bou”.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: