AJOFM Arad: Muncitorii non-UE rămân în țară după aderarea la Schengen dacă primesc condiții bune
În februarie 2024, reprezentanţii Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Arad estimau că 20% din forţa de muncă adusă în Arad din ţări non-UE se pierde pentru că muncitorii aleg să plece în ţări din vestul Europei.
Articol de Radio Timișoara, 15 ianuarie 2025, 20:55
Muncitorii din ţări non-UE pot fi păstraţi în România prin oferirea de condiţii bune de muncă.
Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad, Marinel Henteş, spune că riscul ca muncitorii să părăsească ţara după aderarea la Schengen este diminuat, deşi continuă să existe.
Cu toate acestea, există ompanii din Arad care au dovedit că dacă li se oferă condiţii bune aceştia nu îşi vor părăsi posturile, afirmă Marinel Henteș.
“Toată lumea știe că au intrat în România cu două gânduri, să lucreze în România și dacă se poate, să ajungă mai depate. Au fost semnalele anul trecut care ne-au sesizat că o parte din muncitori pleacă, dar acum nu am mai avut. Sunt angajatori în Arad care se preocupă ca salariile acestor pe oameni să fie decente, nu neapărat cele minime cu care i-au adus în țară, ci să le dea conform cu munca pe care o prestează. Și poate că sunt și angajatori care au zis că vor face anumite lucruri și după aceea nu s-a întâmplat”, spune Marinel Henteș.
Mihăiţă Verbiţă, unul dintre angajatorii arădeni care folosesc forţă de muncă non-UE, spune că niciunul dintre cei 100 de muncitori din Sri Lanka şi Bangladesh nmu a plecat până acum. Oamenii beneficiează de cazare gratuită, li se acoperă cheltuielile şi primesc un salariu mulţumitor, spune angajatorul.
Conform datelor oficiale, majoritatea străinilor prinşi în 2024 că încercau să iasă ilegal din ţară, prin judeţul Arad, veniseră în România pentru a se angaja.