AUDIO / Mere bio ‘pe roţi’. Afaceri de succes în vestul ţării
Merele pot ‘scrie’ poveşti de succes, în vestul ţării. Un gugulan şi un hunedorean au dezvoltat afaceri bio asemănătoare, cu ajutorul tehnologiilor germane sau cu bani câştigaţi în Germania.
Articol de Radio Timișoara, 16 octombrie 2014, 10:35
Ioan Vulpeş este un tânăr profesor din Cornereva, comuna cu cea mai mare suprafaţă din judeţul Caraş-Severin. Timpul liber şi-l dedică celor 7 hectare de livadă de la care şi-a propus să obţină maximum de randament.
Încercăm să dăm valoare produsului, altfel decât fruct proaspăt. Drept care îl facem suc de mere.
Livada lui Ioan Vulpeş se află în cel de-al patrulea an de reconverse ecologică, astfel că sucurile de mere produse la Cornereva vor fi 100% bio. Până a ajunge aici calea a fost una lungă şi deloc uşoară, spune Ioan Vulpeş.
De vreo patru ani merg la Indagra şi caut soluţii. Am studiat şi pe internet şi am găsit o firmă din Germania care produse utilajele necesare, un tocător, o hidropresă, un pasteurizator. Am urmat sfaturile lor, am cumpărat utilajele respective, noi, şi am început producţia.
Fabrica de la Cornereva reprezintă o şansă şi pentru alţi producători din zonă, care îşi pot valorifica marfa chiar de acasă.
Concurenţa îi pune la grea încercare pe micii producători, care trebuie să reziste în faţa marilor companii de profil şi a reclamei agresive a acestora.
În judeţul Hunedoara, ideea de a produce sucuri naturale din mere a fost pusă în practică în urmă cu şapte ani. Ştefan Barbu din Băcia a pus pe picioare o fabrică mobilă, încrezător în ideea că gusturile pot fi educate, iar consumatorii vor opta pentru sucuri naturale din fructe.
Remus Nistoran a stat de vorbă cu cei doi întreprinzători care îşi împărăşesc secretul succesului, pentru Radio Timişoara.
Sursa foto: Facebook