AUDIO / Perspectivele profesionale ale tinerilor din vestul ţării, sub semnul întrebării
Tinerii studenţi din vestul ţării găsesc destul de uşor un loc de muncă în marile oraşe sau chiar acolo unde există companii străine mari, însă se declară nemulţumiţi de condiţii şi salarii.
Articol de Carla Chiu, 3 februarie 2015, 13:39
Peste 1.600 de sesizări au fost depuse anul trecut la Inspectoratul Teritorial de Muncă, filiala Timiş, majoritatea fiind legate de neplata salariilor sau a sporurilor. O mare parte din sesizări au fost depuse de tineri, spune directorul ITM Timiş, Pavel Kaşai.
În comparaţie cu alte judeţe din ţară, Timişul nu duce lipsă de investitori. Cu toate acestea, sunt tineri angajaţi care lucrează pe echipamente şi tehnologii învechite. Analistul economic, profesor universitar Nicolae Ţăran, spune că acesta este un efect al scăderii investiţiilor în sectorul economic. Practic, în 2014 s-a investit cu 40% mai puţin decât în 2008.
Guvernul României, prin vocea Ministrului Muncii, Rovana Plumb, anunţă pentru 2015 intenţia de a crea peste 70.000 de locuri de muncă pentru tineri. Deocamdată, aproape un sfert dintre tinerii sub 25 de ani nu sunt integraţi pe piaţa muncii.