Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Banat Brunch promovează bucătăria și tradițiile în sate din Timiș și Caraș-Severin. Prima drumeție, în iunie

Șase sate din Timiș și Caraș – Severin vor fi anul acesta gazda unor evenimente cu ocazia cărota sătenii vor găti mâncare tradițională pentru turiști.

Banat Brunch promovează bucătăria și tradițiile în sate din Timiș și Caraș-Severin. Prima drumeție, în iunie

Articol de Radio Timișoara, 25 martie 2019, 15:35

Potrivit directorului Asociației de Promovare a Turismului din Timiș, Delia Barbu, Branch Banat este un eveniment testat în Transilvania, acolo unde modelul funcționează de mai bine de 10 ani.

„În Timiș e vorba de Margina, de Crivina Poeni unde am lansat anul trecut acel proiect cu povestea răchiei și Bogda Buzad unde, la începutul lui august și începutul lui septembrie, este Electroruga. De asemenea, mai este în discuție și Stanciova. Sat Bătrân este din Caraș-Severin, prima locație cu care începe în 1 iunie primul Banat Brunch și mai este în discuție Zarand, din Arad”, spune Delia Barbu.

Cristian Cismaru, președintele Asociației My Transilvania, din Sibiu, care a dezvoltat conceptul în urmă cu 12 ani, a explicat cum ar trebui să se desfășoare un brunch pentru turiști în Banat. Înainte de toate, „goștii” au parte de bucate alese.

“Prima parte, de la ora 11:00 la ora 13:00, este una culinară în care oamenii nu mănâncă pur și simplu de pe un buget foarte mare și care arată foarte bine, ci ascultă povestea mâncării prin intermediul gazdelor. Pe masă se regăsește de obicei un meniu cu un design nou. Noi explicăm cumva ceea ce regăsești pe masă ca fiind un meniu vechi de munte dar pus în altă formă, toate bucatele apar la aceeași oră și sunt servite deodată”, explică Cristian Cismaru.

După masă, turiștii sunt invitați să viziteze satul ceea ce înseamnă, pe de o parte, cunoașterea producătorilor și, în același timp, motivul pentru care se produc anumite legume și pentru care unele produse au un gust aparte. A treia parte a zilei este destinată celor care vor să știe lucruri mai amănunțite despre sat.

Un astfel de brunch îl costă pe turist aproximativ 100 de lei, aici nefiind inclus transportul, iar 60 la sută din bani le revin localnicilor care îi primesc pe turiști. Pentru copiii până la 14 ani, participarea este gratuită.

Ministrul Agriculturii anunță un program de investiții în zootehnie
Agricultură vineri, 21 martie 2025, 19:09

Ministrul Agriculturii anunță un program de investiții în zootehnie

Zootehnia va beneficia de un program de investiţii în valoare de 4 milioane de lei pentru dezvoltare. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a...

Ministrul Agriculturii anunță un program de investiții în zootehnie
Program de dezvoltare a sectorului de procesare în România
Agricultură vineri, 21 martie 2025, 17:17

Program de dezvoltare a sectorului de procesare în România

Ministerul Agriculturii derulează un program amplu de dezvoltare a sectorului de procesare în România. Prezent astăzi la Peşteana, în judeţul...

Program de dezvoltare a sectorului de procesare în România
Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad
Agricultură vineri, 21 martie 2025, 11:17

Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad

Peste 50 de focare de leucoză enzootică bovină au fost descoperite în judeţul Arad, majoritatea în ultimele trei săptămâni, de când a...

Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad
Povestea tomatelor de la Curtici, o istorie de un secol și jumătate și un brand local
Agricultură joi, 20 martie 2025, 12:41

Povestea tomatelor de la Curtici, o istorie de un secol și jumătate și un brand local

Profesorul Dănuț Morodan a început să adune informații despre felul în care părădaica, așa cum se numește tomata în regiune, a schimbat...

Povestea tomatelor de la Curtici, o istorie de un secol și jumătate și un brand local
Agricultură marți, 18 martie 2025, 09:18

Pomii fructiferi, în pericol din cauza temperaturilor scăzute

Temperaturile scăzute anunțate de meteorologi pun în pericol pomii fructiferi, care sunt deja înfloriți. Piersicii și caișii sunt cei mai...

Pomii fructiferi, în pericol din cauza temperaturilor scăzute
Agricultură marți, 11 martie 2025, 20:01

Focar de febră aftoasă, confirmat la o fermă din Ungaria. Autoritățile din Timiș impun restricții

În județul Timiș au fost dispuse măsuri de protecție în contextul apariției un focar de febră aftoasă, confirmat la o fermă din Ungaria....

Focar de febră aftoasă, confirmat la o fermă din Ungaria. Autoritățile din Timiș impun restricții
Agricultură sâmbătă, 8 martie 2025, 14:45

Provocările cultivatorilor de flori din Timiș. Pregătiri pentru 8 Martie

Familia Julian, dedicată cultivării florilor de ani de zile, ne-a împărtășit detalii despre această perioadă aglomerată și despre...

Provocările cultivatorilor de flori din Timiș. Pregătiri pentru 8 Martie
Agricultură marți, 4 martie 2025, 12:00

Funcționarea Centrului de legume și fructe de la Tomnatic poate aduce în supermarketuri produse locale

Inaugurarea Centrului de legume și fructe de la Tomnatic va crește cantitatea de produse din județul Timiș în supermarketurile din orașul de pe...

Funcționarea Centrului de legume și fructe de la Tomnatic poate aduce în supermarketuri produse locale