Banat Brunch promovează bucătăria și tradițiile în sate din Timiș și Caraș-Severin. Prima drumeție, în iunie
Șase sate din Timiș și Caraș – Severin vor fi anul acesta gazda unor evenimente cu ocazia cărota sătenii vor găti mâncare tradițională pentru turiști.
Articol de Radio Timișoara, 25 martie 2019, 15:35
Potrivit directorului Asociației de Promovare a Turismului din Timiș, Delia Barbu, Branch Banat este un eveniment testat în Transilvania, acolo unde modelul funcționează de mai bine de 10 ani.
„În Timiș e vorba de Margina, de Crivina Poeni unde am lansat anul trecut acel proiect cu povestea răchiei și Bogda Buzad unde, la începutul lui august și începutul lui septembrie, este Electroruga. De asemenea, mai este în discuție și Stanciova. Sat Bătrân este din Caraș-Severin, prima locație cu care începe în 1 iunie primul Banat Brunch și mai este în discuție Zarand, din Arad”, spune Delia Barbu.
Cristian Cismaru, președintele Asociației My Transilvania, din Sibiu, care a dezvoltat conceptul în urmă cu 12 ani, a explicat cum ar trebui să se desfășoare un brunch pentru turiști în Banat. Înainte de toate, „goștii” au parte de bucate alese.
“Prima parte, de la ora 11:00 la ora 13:00, este una culinară în care oamenii nu mănâncă pur și simplu de pe un buget foarte mare și care arată foarte bine, ci ascultă povestea mâncării prin intermediul gazdelor. Pe masă se regăsește de obicei un meniu cu un design nou. Noi explicăm cumva ceea ce regăsești pe masă ca fiind un meniu vechi de munte dar pus în altă formă, toate bucatele apar la aceeași oră și sunt servite deodată”, explică Cristian Cismaru.
După masă, turiștii sunt invitați să viziteze satul ceea ce înseamnă, pe de o parte, cunoașterea producătorilor și, în același timp, motivul pentru care se produc anumite legume și pentru care unele produse au un gust aparte. A treia parte a zilei este destinată celor care vor să știe lucruri mai amănunțite despre sat.
Un astfel de brunch îl costă pe turist aproximativ 100 de lei, aici nefiind inclus transportul, iar 60 la sută din bani le revin localnicilor care îi primesc pe turiști. Pentru copiii până la 14 ani, participarea este gratuită.