Băncile din Grecia s-au redeschis. TVA se majorează cu 10 puncte procentuale
Grecia a început luni o săptămână dificilă, cu două teste majore pentru economie şi premierul Alexis Tsipras: redeschiderea băncilor şi o majorare a Taxei pe Valoarea Adăugată de 10 puncte procentuale pentru o serie de bunuri şi servicii.
Articol de Carla Chiu, 20 iulie 2015, 09:00 / actualizat: 20 iulie 2015, 12:38
Băncile greceşti, închise începând din 29 iunie, ar urma să-şi redeschidă porţile în conformitate cu un decret publicat sâmbătă de guvernul elen, remaniat în urma demisiei unor miniştri. În schimb, rămân în vigoare, cu unele relaxări, restricţiile asupra mişcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase zilnic de la bancomat este fixată la 420 de euro, în loc de 60 de euro pe zi până în prezent, pentru a evita ca populaţia să fie nevoită să facă zilnic coadă la ATM-uri.
Simultan, începând de luni, TVA-ul creşte de la 13 la 23% pentru produsele alimentare procesate şi restaurante, dar şi pentru călătoriile cu taxiul sau înmormântări. În schimb, TVA-ul rămâne la 13% pentru serviciile hoteliere şi este redus la 6% pentru medicamente, cărţi şi bilete de spectacole. Guvernul grec mizează pe venituri suplimentare anuale de 795 milioane de euro în 2015 şi de aproximativ 2,4 miliarde de euro începând din 2016.
Parlamentul grec a votat miercurea trecută această majorare a TVA, în conformitate cu angajamentele asumate de liderii greci la summitul european de la Bruxelles. În schimb, partenerii europeni au promis Greciei un nou plan de ajutor, cel de-al treilea de care Grecia a beneficiat după 2010.
De asemenea, autorităţile de la Atena ar urma să primească în regim de urgenţă un împrumut de 7 miliarde de euro, bani care vor fi utilizaţi luni pentru rambursarea unui datorii de 4,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană, precum şi pentru arierate de aproximativ două miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional.
Pentru prima dată după mai multe luni, experţii BCE, FMI şi ai Comisiei Europene, o formulă cunoscută anterior sub denumirea de ‘troika’, sunt aşteptaţi la Atena în cursul acestei săptămâni pentru a evalua starea economiei greceşti după mai multe săptămâni de restricţii financiare.
Săptămâna care a început va fi crucială şi pentru viitorul premierului grec Alexis Tsipras. Acordul convenit la summitul de la Bruxelles cere ca miercuri să fie adoptată în Parlamentul de la Atena o nouă rundă de reforme în domeniul dreptului civil şi al legislaţiei bancare. Potrivit cotidianului grec Avgi, premierul grec Alexis Tsipras a avertizat că va demisiona dacă parlamentarii Syriza nu vor vota în favoarea reformelor. La votul de săptămâna trecută, 39 din cei 149 de deputaţi ai Syriza au votat împotriva majorării TVA-ului.
La rândul lor, creditorii internaţionali ai Greciei trebuie să-şi depăşească divergenţele şi să facă progrese cu un nou plan de ajutor destinat Greciei, în valoare de peste 80 de miliarde de euro pe trei ani. Negocierile pentru cel de-al treilea program de asistenţă internaţională ar urma să dureze mai multe săptămâni.