Bioenergia, o soluție la îndemâna fermierilor. Specialiștii de la USAMVB au calculat potențialul spectaculos al energiei din reziduuri
Articol de Radio Timișoara, 29 octombrie 2018, 10:20
Bioenergia, o soluție la îndemâna fermierilor, ar putea rezolva problemele energetice ale fermei, fie că vorbim de energie electrică, fie termică.
Biotehnologii susțin că, la ora actuală, cu tehnologia existentă, tot ceea ce înseamnă materie organic fermentabilă poate fi transformată dintr-un reziduu în biocombustibil. Cu alte cuvinte, dejecțiile din fermele zootehnice sau resturile vegetale pot fi transformate în energie electric, termică sau biogas, generând astfel independența energetică a fermei și o scădere a costurilor de producție.
Prof. univ. dr. Teodor Vintilă, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, este de părere că în acest context problema gestionării reziduurilor de fermă devine esențială. Spre exemplu, marea majoritate a fermelo zootehnice din România maturează gunoiul de grajd în aer liber și, astfel, în loc să producă energie electrică, poluează.
“Acel metan oricum se emană în managementul acela aerob, metan care se elimină și se acumulează în atmosferă și metan care are efect de seră de 20 de ori mai mare decât bioxidul de carbon. Deci, iată că un fermier, prin simplul fapt că face acest management anaerob, adică acoperă aceste reziduuri și nu lasă ca acel metan să se emane în atmosferă, crează o afacere mult mai verde și amprenta de carbon a acestei afaceri este redusă de 20 de ori prin aplicarea acestui management anaeron al dejecțiilor”, spune prof. univ. dr. Teodor Vintilă.
Astfel, s-ar putea pune în valoare o sursă de energie verde inepuizabilă, menită să înlocuiască în timp sursa clasică de producere a energiei, bazată pe combustibil fosil, o resursă limitată cu un semnificativ potențial poluant.
Prof. univ. dr. Teodor Vintilă consideră acest lucru o adevărată provocare pentru anii următori, în contextul în care costurile cu producerea energiei sunt tot mai mari.
“Energia va fi mai scumpă pe viitor, dar problema este că trebuie să ne gândim bine cum producem noi această energie scumpă. Să continuăm să mai ardem țiței și gaze naturale și să poluăm și să <scăpăm> de aceste resurse și să nu mai existe pentru generațiile următoare sau putem să folosim resursele regenerabile, să nu mai poluăm, să nu mai producem aceste schimbări climatice și, practic, să realizăm o economie sustenabilă pentru generațiile viitoare”, spune prof. univ. dr. Teodor Vintilă.
Din cercetările realizate la Universitatea de Științe Agricole și medicină Veterinară a Banatului rezultă că potențialul de producere a energiei electrice pe baza reziduurilor rezultate din agricultură este unul spectaculos. Practic, energia electrică produsă astfel ar acoperi 90% din necesarul de consum al întregi zone de vest.
“Dacă am luat în calcul doar reziduurile din agricultură, ceea ce înseamnă dejecții de la animale și reziduuri după cultura plantelor principale, dacă aceste reziduuri s-ar putea colecta și tranforma în energie sub formă de biogaz, am putea acoperi undeva la 89% din consumul de electricitate al regiunii de vest”, mai spune prof. univ. dr. Teodor Vintilă.
Primii pași au fost făcuți în dezvoltarea de astfel de tehnologii. La această oră, din cele 13 stații de biogaz care funcționează în România, două sunt construite în județul Timiș.