Comorile zonei colinare a Banatului vor fi incluse într-un ghid turistic
Comorile ascunse ale colinelor bănăţene intră oficial în circuitul turistic, din 2019. Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş invită pe cei care au iniţiativă, să facă un traseu în zonele rurale ale judeţului. La sfârşit, se va elabora un ghid cu locuri de vizitat, activităţi şi evenimente în zonă, ateliere şi o listă cu producătorii locali, care doresc să îşi promoveze produsele.
![Comorile zonei colinare a Banatului vor fi incluse într-un ghid turistic Comorile zonei colinare a Banatului vor fi incluse într-un ghid turistic](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2017/05/mic-dejun-margina-17.jpg)
Articol de Radio Timișoara, 15 octombrie 2018, 14:03
Printre cei care au venit cu idei de promovare a zonei rurale bănăţene este şi Silviu Dalca. El a pregătit, pentru zona Bogda, ateliere în apicultură şi plante medicinale.
“Bogda este una dintre zonele cu cel mai mare potențial apicol din Banat, are atât salcâmi cât și tei. Îmi doresc să dezvolt partea de plante medicinale și m-am dus spre Bogda pentru exploatația asta în primul rând pentru că are aer curat și este foarte apropiată de Timișoara. Acolo este, dacă știți, tabăra de la Bogda care, din păcate nu mai este funcțională dar care a reprezentat un punct foarte important în dezvoltarea satului de-a lungul timpului”,s pune Silviu Dalca.
Deşi prezenţi de peste trei ani în zona colinară a Banatului, cei de la Alergotura vor să includă şi mai multe puncte de atracţie în traseele lor.
“Am descoperit că este o formă excelentă de a-ți face niște minivacanțe, adică cum să petreci o vară întreagă în Timișoara la serviciu fără să simți că explodezi și numeni zilele până la concediu. Am făcut asta împreună cu prieteni și colegi de la Alergotura, fără absolut niciun fel de infrastructură sau pregătire, în afară de car-sharing. A fost un proces de descoperire legat de istoric, de clădiri de prin Banat și am descoperit că turele au o putere magică de a transforma lucrurile simple și banale în experiențe extraordinare”, spune Cristina Mureşan din partea Alergotura.
Ruralul bănăţean începe să îşi facă loc în lista timişenilor şi nu numai, în calendarul evenimentelor estivale. De la casele de pământ la biserici vechi, trasee şi ateliere tradiţionale, toate atrag turiştii dornici să scape de stresul cotidian. În curând va exista şi un ghid, care le va aranja într-un calendar, spune directorul Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Timiş, Delia Barbu.
“Vom încerca să coagulăm tot ceea ce există deja ca activități în zonă, să identificăm împreună cu primăria producători locali, locuri unde se poate dormi, locuri unde se poate mânca, astfel încât să creionăm un produs turistic complet din toate punctele de vedere și de la anul să reușim să ducem mai mulți turiști în zonă pentru că are un potențial foarte frumos de dezvoltare”, spune Delia Barbu.
Printre localităţile vizate de proiectul “Comorile ascunse ale Timişului” se numără Buzad, Bogda, Recaş, Hodoş, Poşchia, Recaş, Petrovaselo şi Charlottenburg. Ghidul urmează să fie disponibil de la jumătatea anului viitor. Între timp, cei interesați pot apela deja la ofertele turistice deja existente din zonă, cum ar fi evenimentele artistice, traseele pitoreşti şi atelierele de făcut pâine pe vatră sau culesul strugurilor.