Conferința RSEEC 2024 la Timișoara. Realizarea unui proiect energetic major poate dura chiar și zece ani
Universitatea Politehnica Timișoara găzduiește cea de-a VII-a ediție a Conferinței Regionale Sud-Est Europene (RSEEC 2024), organizată de CIGRE Romania și co-organizată de Transelectrica, Delgaz Grid și Rețele Electrice.
Articol de Radio Timișoara, 8 octombrie 2024, 17:47
Realizarea unui proiect energetic major poate să dureze și zece ani de la momentul de început, atrage atenția secretarul general al Consiliul Internațional al Marilor Rețele Electrice România, Ciprian Diaconu.
Declarația a fost făcută la lucrările Regional South-East European Conference (RSEEC), de la Timișoara.
Ciprian Diaconu precizează că, de multe ori, nici politicienii nu înțeleg pașii realizării unui proiect energetic de amploare.
“Când ai pornit să faci un proiect energetic important, mă refer în special la centrale mari și la rețele care să întind pe o suprafață destul de mare, îți trebuie o pregătire de câțiva ani. Până când tai panglica durează poate 10-15 ani. Trebuie să ai răbdare, să coordoneze anumite măsuri care sunt necesare față de planul inițial. De exemplu, noi vrem să instalăm parcuri fotovoltaice. Sigur că în anumite locuri se omoară potențialul agricol. Ar trebui să iasă până la urmă o chestie foarte clară, nu se pun panouri fotovoltaice decât pe blocuri, pe case, terenuri virane care nu au potențial agricol”, spune Ciprian Diaconu.
Specialistul în domeniul energetic a mai subliniat că orice proiect de energie regenerabilă trebuie să aibă în vedere și investiții în stocare, astfel încât energia să nu se piardă.
Conferința Regională Sud-Est Europeană este realizată cu susținerea CIGRE Paris.