Consiliul Concurenței vrea mai multe măsuri ca să ajute oamenii să își refinanțeze creditele
Articol de Radio Timișoara, 10 aprilie 2019, 07:13 / actualizat: 10 aprilie 2019, 11:15
Articol de Radio Timișoara, 10 aprilie 2019, 07:13 / actualizat: 10 aprilie 2019, 11:15
Românii și-ar putea muta mai ușor creditele la alte bănci care oferă contracte noi şi mai avantajoase decât cele încheiate în trecut.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat la Arad, că instituţia pe care o conduce va reitera recomandările făcute Guvernului şi Parlamentului pentru a facilita refinanţările.
„Noi ne dorim să facilităm refinanţarea, ca să fie o concurenţă. E important ca oamenii să nu fie ţinuţi prizonieri. Dacă ai intrat într-un contract şi îţi dai seama că nu e foarte bun, au apărut contracte mai bune în piaţă între timp, trebuie să facem să fie cât mai uşor să te muţi de pe contractul mai prost pe contractul mai nou şi mai bun. Acesta a fost şi rostul pentru care am eliminat comisionul de rambursare anticipată, să nu te ţină banca prizonier, să nu fii pedepsit atunci când vrei să te muţi la altă bancă. (…) Vom relua subiectul şi ne vom reitera recomandările pe care le-am făcut Guvernului şi Parlamentului pentru a facilita refinanţările”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu.
Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că BNR „a făcut un pas mare în toamnă, cu noile reguli privind refinanţările”.
„Ne-am dori sa fie mai mici taxele pe care le plătesc clienții când își refinanțează creditul de la o bancă la alta și am mai propus ca statul să îi ajute prin oferirea unor garanții atunci când valoarea proprietății ipotecate a scăzut din cauza crizei economice. Chiar dacă statul acoperă această diferență printr-o garanție, iarăși va fi un mod în care va fi facilitată refinanțarea și mutarea clienților de la o bancă la alta”, a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu.
Acoperirea diferenței ar urma să se facă în plan limitat, după modeul campaniei prima casă, pentru a evita acoperirea unor afaceri imobiliare.