Criza francului elveţian: Doar două bănci vin cu soluţii pentru clienţii care au credite în moneda elveţiană
Francul elveţian şi-a continuat ascensiunea pe piaţa valutară internă şi începe, marţi, ziua la un nou curs de referinţă record, 4,47 RON. Tensiunea rămâne la cote ridicate în rândul familiilor românilor cu credite în această monedă, întrucât ratele sunt cu aproximativ 20% mai mari decât acum şase zile, notează Radio România Actualităţi.
Articol de Radio Timișoara, 20 ianuarie 2015, 09:44
Doar două dintre cele şase bănci care au dat cele mai multe credite în franci au venit cu soluţii colective. Sunt însă speranţe că se va găsi o rezolvare globală, după discuţiile pe care băncile comerciale urmează să le poarte săptămâna aceasta cu BNR şi cu Ministerul de Finanţe.
Conform ministrului finanţelor, Darius Vâlcov, citat de RRA, două variante pentru rezolvarea acestei situaţii ar putea fi extinderea ariei de cupridere a ordonanţei care prevede posibilitatea rescadenţării creditelor pentru persoanele cu venituri sub un anumit nivel sau programe proprii ale băncilor comerciale care să sprijine clienţii în rambursarea acestor împrumuturi. Deşi o serie dintre instituţiile de credit susţin că oferă şi în prezent soluţii privind posibilitatea preschimbării creditelor din franci elveţieni în lei sau euro, există şi două bănci care au propus deja soluţii punctuale. Una dintre acestea, OTP Bank, oferă clienţilor săi posibilitatea unei reduceri temporare cu până la 1,5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la creditele în franci cu dobândă variabilă, iar cealaltă, Volksbank, a decis ca pentru o perioadă de trei luni să menţină un curs valutar fix de 3,80 RON pentru un franc elveţian pentru persoanele care au contractate împrumuturi în această monedă.
Potrivit BNR, peste 75.000 de români au credite în franci elveţieni, precizează Radio România Actualităţi.