Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Cum alegem furnizorul de curent electric? De ce să ne ferim?

Ce capcane ascund ofertele furnizorilor de energie electrică și cum le evităm?

Energie electrică
Foto: Energie electrică

Articol de Radio Timisoara, 16 martie 2021, 21:19 / actualizat: 17 martie 2021, 7:25

Accesați comparatorul pentru energie electrică de pe site-ul ANRE. Selectați județul dumneavoastră și data curentă. De preferat introduceți și costul ultimei facturi , împreună cu consumul de energie electrică, pentru a vedea cât ați plăti la fiecare plan tarifar.

Ofertele sunt ordonate crescător, după preț, deci tentante sunt primele.  Analizați-le însă cu atenție:   detaliile fiecărei oferte contează, așa că apăsați la fiecare furnizor pe ”Alte detalii”. Veți afla dacă a mai furnizat până acum energie și care sunt sursele folosite de acesta.  Sunt firme care pun anumite condiții pentru a beneficia de o ofertă, de exemplu să aveți și gaze furnizate tot de ele.

De bună credință am putea considera ofertele unui furnizor care diferă doar prin numărul de luni în care vă garantează un anumit tarif fix. Plătiți un pic mai mult dacă vreți de exemplu să vi se garanteze un preț bun pe doi ani în loc de unul (sau 6 luni).
Dar sunt și multe oferte cu tot felul de nume pompoase. La unele sau precizări care mai clarifică cine sunt destinatarii. De exemplu unele sunt strict pentru clienți noi, deci veniți de la un alt furnizor: Li se oferă , în  ”bunul” obicei întâlnit și la alți furnizori de servicii, pentru a-i atrage, un tarif mai bun decât actualilor clienți. Nu e deloc corect, dar atâta timp cât e legal … Nu uitați însă că nimeni nu vă împiedică să plecați de la actualul furnizor, dacă găsiți oferte mai bune. Și atunci poate apărea o contraofertă, dacă vrea să vă păstreze . Poate e chiar ascunsă sub unul dintre numele din comparator.

Uneori e mai rapid (ca timp alocat) să apelați la e-mail pentru a cere informații (sau chiar o contraofertă!), sunând la  call-centere se pierde timp și nu veți avea un răspuns scris, mult mai clar. Atenție însă și la ofertele scrise. Unele sunt, intenționat, greu de înțeles, tarifele prezentate fiind incomplete.  Cereți costul/kwh cu exact aceleași componente ca în comparatorul ANRE : valoarea componentei fixe, tarifele reglementate pentru servicii (transport , serviciu de sistem si serviciul de distribuție), contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciza si TVA-ul. Atenție și la acele sume adăugate pentru fiecare zi de contract.
Puteți cere și un calcul concret: cât ne vor costa 100 kWh (sau 200kWh) cu toate taxele incluse. Va fi mult mai simplu dacă veți avea, de exemplu,  trei oferte și veți ști că trebuie să plătiți, să spunem  67, 69, respectiv 72 de lei pentru cei 100 kW. Puteți compara și cu cât plăteați până acum pentru un astfel de consum și s-ar putea să găsiți diferențe notabile, chiar de 30-40 % !

Așa că dacă vreți să beneficiați de o un plan tarifar cu nume neclar (la unele oferte există precizarea  *regulament, dar fără un link către acesta) pe care îl vedeți în comparator va trebui să  întrebați (înainte de a semna!)dacă întruniți condițiile pentru el.  Altfel, vă puteți trezi ca aveți în contract un alt plan tarifar al furnizorului, mult mai dezavantajos. Chiar o bifă făcută în procesul de completare a datelor de contractare sau trecere la un furnizor nou va putea fi interpretată drept acceptul dumneavoastră pentru acel plan!

De obicei lista e deschisă de câțiva furnizori cu tarife apropiate. Pe care îi alegem, dintre cei la care întrunim condițiile?
Dacă vom dori  să avem o situație clară a consumului  și să comunicăm ușor indexul sau să schimbăm ușor anumite date ale contractului vom aprecia furnizorii care oferă o aplicație clară și prietenoasă cu utilizatorii, care ne permite  și alte facilități, inclusiv să plătim electronic cu cardul sau prin metoda preferată. Intrați pe site-ul furnizorilor cu tarif apropiat și vedeți ce oferă la acest capitol.

Sfat general: dacă nu vreți să plătiți în plus,  nu acceptați  tariful implicit oferit (oferta de serviciu universal), ci alegeți o ofertă concurențială mai bună. Chiar dacă vi se spune că beneficiați, cel puțin pentru o vreme (de obicei până la jumătatea anului), de o reducere care acoperă diferența dintre tariful de serviciu universal și unul dintre tarifele concurențiale. Poate acum nu e o a diferență prea mare, dar din iulie puteți avea surprize.

Dacă ați semnat deja contractul atenție la termenul de expirare. Nu se știe ce tarife vă  așteaptă după. Setați pe telefon o alertă înainte de data expirării contractului semnat, pentru a-l renegocia.

Așteptăm propriile experiențe sub formă de comentariu la acest articol, pot fi de folos și altora!

Vă dorim să faceți cea mai bună alegere!

Vă reamintim, ANRE a anunțat în această lună că a aplicat sancțiuni în cuantum de 2.010.000 lei pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică. Vedeți care au fost furnizorii sancționați și pentru ce!

Femeile din mediul de afaceri oferă soluții pentru stabilitate fiscală
Economie duminică, 17 noiembrie 2024, 15:26

Femeile din mediul de afaceri oferă soluții pentru stabilitate fiscală

Femeile din mediul de afaceri român propun soluții pentru a atenua impactul destabilizator, pe care îl au politicile fiscale schimbate în mod...

Femeile din mediul de afaceri oferă soluții pentru stabilitate fiscală
Începe programul „Rabla pentru tractoare”
Economie duminică, 17 noiembrie 2024, 14:54

Începe programul „Rabla pentru tractoare”

Săptămâna viitoare începe Programul „Rabla pentru tractoare” cu sesiunea de înscriere a firmelor de la care fermierii vor putea achiziţiona...

Începe programul „Rabla pentru tractoare”
Zilele Mierii la Agrovillage, în Timișoara
Economie sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 08:10

Zilele Mierii la Agrovillage, în Timișoara

La Timișoara se desfășoară în acest sfârșit de săptămână Zilele Mierii, eveniment organizat de Piețe 24. Evenimentul își propune nu...

Zilele Mierii la Agrovillage, în Timișoara
Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani intră în circulație
Economie luni, 11 noiembrie 2024, 11:54

Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani intră în circulație

Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani va intra în circulaţie peste câteva zile. În weekend, au fost făcute probele de...

Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani intră în circulație
Economie luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Economie sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Economie miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Economie marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile