Fermierii, nemulțumiți de creditele agricole, subvenții și concurența neloială
Fermierii din vestul țării nu au protestat astăzi, deși, la nivel național, o parte s-a alăturat acțiunilor spontane ale transportatorilor.
Articol de Radio Timișoara, 10 ianuarie 2024, 16:44
Principalele nemulțumiri ale fermierilor sunt legate de sistemul de creditare, întârzierea subvențiilor și concurența neloială, spune Kelo Milan, președintele Cooperativei Fermierul Nădlăcan și vicepreședintele Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.
„În momentul în care a fost scoasă acea taxă pe tonă pentru cerealele din afara Uniunii Europene, concurența devenit neloială, fiindcă pot să producă mai ieftin ca și noi. Problema secundară, care este la fel de importantă în acest moment, este lipsa unui credit agricol. Dacă aceste credite, cum au fost promise, li se dădea drum în noiembrie, reușeau să salveze o grămadă de ferme de la faliment. Cunosc persoane care sunt în situația în care de pe o zi pe alta s-ar putea să fie depuse biletele la ordine încât să fie executați. Și nu sunt puțini. Și sunt fermieri harnici care și-au făcut treaba și nu mai pot continua”, spune Kelo Milan.
Într-o declarație la Digi 24, ministrul Agriculturii Florin Barbu, acuză implicații politice, scenariu respins categoric de reprezentanții fermierilor.
“Nu sunt niște proteste politice, nu sunt nici protestele celor care sunt la putere, nici din opoziție, sunt protestele noastre, ale fermierilor. Inclusiv aceste proteste spontane în care fermierii s-au alăturat, avem fermieri, colegi de-ai noștri care merg în acest moment de la Roman spre București. Nu sunt proteste politice, pur și simplu așa simt oamenii, că sunt disperați”, mai spune Kelo Milan.
Președintele Cooperativei Fermierul Nădlăcan mai precizează că, la nivel național, va avea loc o ședință, în cadrul căreia se va stabili un calendar al protestelor la care vor adera și fermierii din vestul țării.