FOTO / AUDIO / Băile Călacea sau “stațiunea agricultorilor” caută finanțare europeană ca să devină atractivă pentru turiști
GALERIE FOTO:
Articol de Radio Timișoara, 24 martie 2016, 12:56 / actualizat: 14 martie 2017, 11:54
Băile Călacea se află la doar 30 de kilometri de Timișoara, cunoscute pe vremuri ca ‘stațiunea agricultorilor’. Deși este extrasezon, stațiunea este deschisă pentru aici se află oameni la tratament, veniți din Câmpia Bănățeană.
Turismul balnear românesc nu s-a bucurat de atenție din partea autorităților, în ultimii 25 de ani. După revoluție, stațiunea a devenit afacerea familiei Melteș care a trebuit să se gospodărească mai mult pe cont propriu. Investițiile s-au îndreptat spre două priorități: baza de tratament și capacitățile de cazare.
Directorul stațiunii, Marcel Melteș, spune că există acum locuri de cazare la două, respectiv la trei stele.
Suntem în curs să amenajăm și alte spații de cazare, pentru că au fost într-un stadiu tare degradat.
Stațiunea are potențial de dezvoltare în următorii ani, însă pentru asta este nevoie de bani. Un milion de euro ar trebui, a calculat Marcel Melteș.
Trebuie foarte mulți bani. Noi avem în derulare niște discuții legat de aceste proiecte cu bani europeni. Primăria comunei Orțișoara, de care noi aparținem, a făcut o solicitare pentru ca și stațiunea Băile Călacea să se acrediteze ca stațiune balneoclimaterică. Avantajele sunt de ambele părți și cred că împreună reușim să derulăm niște proiecte.
De peste 16 ani lucrează la Călacea, dr. Elena Băran, medic primar recuperare-medicină fizică și balneologie.
Ca și indicații terapeutice sunt afecțiuni ale aparatului locomotor, în principal afecțiuni reumatismale degenerative cum sunt spondilozele, gonartrozele sau coxartrozele, afecțiuni care sunt localizate la nivelul cartilajului articular – fie coloană, fie articulații mai mici. De asemenea, sunt indicate pentru hernii de disc pre- și postoperator, pentru recuparea unor afecțiuni ortopedico-traumatice, recuperare sportivă.
Deocamdată Băile Călacea sunt o destinație predilectă pentru pensionarii agricultori din județele din vestul țării, însă o investiție consitentă ar putea transforma stațiunea într-o destinație pentru cei care acum merg în Ungaria.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran: