FOTO/ AUDIO/ Cum a reușit o fermă de găini ouătoare din Timiș să se mențină pe o piață fragilă
Una dintre cele mai mari ferme de găini ouătoare din vestul țării funcționează în localitatea Cărpiniș, județul Timiș. Este o afacere ce a fost gândită ca un lanț din care să nu lipsească niciun element. Afacerea pornește din câmp, unde se produce cea mai mare parte din baza furajeră, trece prin fermă unde se produc ouă și puii necesari ciclurilor viitoare de producție. Singura variabilă a acestei afaceri bănățene a fost însă desfacerea.
Articol de Radio Timișoara, 19 martie 2018, 10:00
Investiția a fost realizată atât cu fonduri europene nerambursabile cât și cu agoniseala familiei Balaș. După ani de zbateri, când distorsiunile pieței au pus în impas însăși existența afacerii, se pare că ferma din Cărpiniș se poate baza pe un profit predictibil.
“În ultima perioadă a anului 2017 și în prima perioadă a anului 2018, aș putea spune că a intrat în normalitate. Perioada atipică a fost când prețul a fost sub prețul de producție, aspect care a afectat zootehnia din România și în mod special agricultorii care produc ouă. Atât timp cât prețul e ceva mai sus decât cheltuielile, societatea poate să aibă o creștere normală economică și afacerea devine sustenabilă”, spune Nelu Balaș.
Prețul a crescut vertiginos încă de la finele anului trecut, iar cauza nu trebuie căutată pe piața autohtonă, spune fermierul timișean.
“Mai multe societăți din Uniunea Europeană au fost afectate de acel insecticid, fipronil, care a fost dat în zootehnie ceea ce, conform normelor, a impus închiderea multor ferme, eliberarea halelor, ceea ce a creat o criză pe piața de ouă. Dar și în perioada asta, în România, prețul a fost mai mic ca în alte părți din Uniunea Europeană”, spune Nelu Balaș.
Fluctuațiile mari de preț indică o piață speculativă, dependentă în proporție de aproape 100% de marii producători europeni. Nelu Balaș crede că există totuși o șansă și pentru producătorii autohtoni, respectiv centrele de colectare, ca interfață cu marile lanțuri de magazine
“Foarte ușor, cartoful, oul, carnea de la producător ajung pe raftul marilor magazine, care, de cele mai multe ori, nu au corespondenți pe piața românească și de aceea se fac importuri masive de cincolo pentru că există aceste centre de colectare. Acolo nu se discută direct cu producătorul, se discută cu centrul de colectare, centrul de colectare îi asigură o anumită cantitate de materii primă sau ce au nevoie și nu își mai bat capul cu 300 de producători. Noi vindem, în prezent, producția în marile magazine. Am început să colectăm ouă de la producătorii din județul Timiș și, prin noi, ouăle colegilor noștri ajung în marile magazine”, spune Nelu Balaș.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:
GALERIE FOTO: