FOTO/ AUDIO/ „Marea Morcoveală”, la doi pași de Timișoara. Tinerii au sărbătorit în avans Ziua Națională
La doi pași de Timișoara s-a desfășurat “Marea Morcoveală”, o acțiune de promovare a morcovului cu un pronunțat spirit civic. Acțiunea derulată în zona Calea Aradului și-a propus să verifice nivelul de civism al timișorenilor, spunea proprietarul parcelei cu morcovi, Bogdan.
Articol de Radio Timișoara, 26 noiembrie 2017, 06:00
“Ne-am gândit să facem o acțiune cu oameni, despre oameni și pentru oameni. Mai precis, ne-am gândit să le arătăm prietenilor noștri din Timișoara ce înseamnă să recoltezi un morcov, să îl cureți și să îl iei acasă la tine și să fii mândru de el. Ne-am gândit ca o parte din morcovii recoltați să îi donăm spre case de bătrâni, spre cantine sociale și, bineînțeles, ce mai rămâne o să rămână și la mine”, a spus Bogdan.
Tânărul este fermier, absolvent de Agronomie, care și-a propus să producă legume de câmp, de calitate, în sistem bio. A plantat trei hectare cu morcovi și a constatat cu suprindere că piața din Timișoara nu este una tocmai deschisă. S-a gândit să are cele trei hectare cu morcovi. Moment în care a intervenit Sebastian.
“Trebuie să susținem producătorii locali. Lumea nu înțelege că nu mergând în piață și cumpărând produse susținem producătorii locali. După cum bine știți, în piețe, producătorii locali sunt pe cale de dispariție. Adevărații producători trebuie să îi cunoști, trebuie să mergi să vezi unde este locația lui, să vezi ce cultivă, să vezi ce substanțe folosește, pentru că eu sunt aici, în primul rând, în calitate de părinte. Morcovul este de o sută de feluri. Morcovul este stropit, este din alte țări care nu susțin economia locală. Morcovul este fie mic fie mare, roșu, roz, galben. Sunt atâtea pe care puteți să le aflați doar trecând pragul unui producător”, spune Sebastian.
Evenimentul odată creionat, s-a trecut la promovarea lui, moment în care a intrat în scenă Alina. Ea a creat un grup, pe o pagină de socializare, destinat mămicilor și acolo a promovat Marea Morcoveală.
“Am doi copii. Am vrut, de la început, să aibă o hrană sănătoasă, fără prostii, fără chimicale, fără plasticul din magazine. Împreună cu altă mămică, Alexandra, ne-am gândit să facem un grup în care să strângem cât mai mulți producători locali care să ne ofere niște alimente – carne, legume, fructe – tot ce este nevoie la un om în casă și să îi găsim pe aceia care nu pun chimicale, nu stropesc cu tot felul de prostii și de invenții de pe piață doar pentru a obține o producție mare”, spune Alina.
Participanții, care au decis să sărbătorească în avans ziua de 1 Decembrie, au putut pleca acasă cu morcovii primiți cadou și au aflat cât de anevoios este drumul de la parcelă până la sacoșa fiecăruia.
Acultați reportajul realizat de Remus Nistoran la Marea Morcoveală.
GALERIE FOTO: