Ascultă Radio România Timișoara Live • 

FOTO/ AUDIO/ O familie de legumicultori a revenit din Italia şi vrea să impună brandul “roşia de Vărădia”

În ciuda faptului că suntem la mijlocul lunii noiembrie, la Vărădia, pe Valea Caraşului, încă se produc roşii gustoase. Este afacerea familiei Farca, pusă pe picioare în ultimii doi ani.

FOTO/ AUDIO/ O familie de legumicultori a revenit din Italia şi vrea să impună brandul “roşia de Vărădia”

Articol de Radio Timișoara, 16 noiembrie 2017, 14:17

Au început în anul 2016 cu un solar de 250 de metri pătraţi. În curajaţi de rezultatele obţinute, dar şi de programul pentru tomate, anul acesta şi-au extins suprafaţa cu legume protejate la peste 1.000 de metri pătraţi.

“În 2017, am mai făcut patru solarii, două de patru metri lăţime şi 22 de metri lungime şi două mult mai mari. 1.000 de metri pătraţi sunt acoperiţi. Acum suntem cu sobe, vreau să fac generatoarele de căldură care dau randament. Încet, încet, din banii noştri facem. Doar folia peste cele două solarii mari a costat peste 27 de milioane. 3000-4000 de euro pentru aceste două solarii, ne ajung. Acum toată investiţia noastră se ridică la peste 8.000 de euro”, spune Victor Farca.

Iasmina şi Victor Farca sunt convinşi că şi-au făcut loc pe piaţă datorită gustului roşiilor şi nu neaparat din cauza faptului că la Vărădia şi în satele din zonă sunt singurii producători de roşii.

Cei doi au lucrat în Italia timp de opt ani şi au văzut e înseamnă roşia industrială. “În fiecare săptămână, acolo, se făcea tratament de creştere, de boli. În două luni cât creşti planta, din aprilie până în iunie, pentru că în iulie începe recolta, în fiecare săptămână se face tratament la roşii. Acolo, în două săptămâni, roşia are culoarea roşie” spune Victor Farca.

La rândul ei, Iasmina Farca spune că foloseşte macerat de urzică, din găinaţ de găină sau din lapte.

“Visul meu ca peste patru-cinci ani să fac din roşia de Vărădia un brand”, spune Victor Farca.

Profitul obţinut în acest an le dau curaj să se gândească la o extindere în următorii ani. O altă ţintă a familiei Farca este procesarea întrucât în felul acesta ar fi putut valorifica şi roşiile care nu au putut fi scoase la vânzare.

Ascultaţi reportajul realizat de Remus Nistoran:

GALERIE FOTO:

 

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară