FOTO/ AUDIO/ O familie de legumicultori a revenit din Italia şi vrea să impună brandul “roşia de Vărădia”
În ciuda faptului că suntem la mijlocul lunii noiembrie, la Vărădia, pe Valea Caraşului, încă se produc roşii gustoase. Este afacerea familiei Farca, pusă pe picioare în ultimii doi ani.
Articol de Radio Timișoara, 16 noiembrie 2017, 14:17
Au început în anul 2016 cu un solar de 250 de metri pătraţi. În curajaţi de rezultatele obţinute, dar şi de programul pentru tomate, anul acesta şi-au extins suprafaţa cu legume protejate la peste 1.000 de metri pătraţi.
“În 2017, am mai făcut patru solarii, două de patru metri lăţime şi 22 de metri lungime şi două mult mai mari. 1.000 de metri pătraţi sunt acoperiţi. Acum suntem cu sobe, vreau să fac generatoarele de căldură care dau randament. Încet, încet, din banii noştri facem. Doar folia peste cele două solarii mari a costat peste 27 de milioane. 3000-4000 de euro pentru aceste două solarii, ne ajung. Acum toată investiţia noastră se ridică la peste 8.000 de euro”, spune Victor Farca.
Iasmina şi Victor Farca sunt convinşi că şi-au făcut loc pe piaţă datorită gustului roşiilor şi nu neaparat din cauza faptului că la Vărădia şi în satele din zonă sunt singurii producători de roşii.
Cei doi au lucrat în Italia timp de opt ani şi au văzut e înseamnă roşia industrială. “În fiecare săptămână, acolo, se făcea tratament de creştere, de boli. În două luni cât creşti planta, din aprilie până în iunie, pentru că în iulie începe recolta, în fiecare săptămână se face tratament la roşii. Acolo, în două săptămâni, roşia are culoarea roşie” spune Victor Farca.
La rândul ei, Iasmina Farca spune că foloseşte macerat de urzică, din găinaţ de găină sau din lapte.
“Visul meu ca peste patru-cinci ani să fac din roşia de Vărădia un brand”, spune Victor Farca.
Profitul obţinut în acest an le dau curaj să se gândească la o extindere în următorii ani. O altă ţintă a familiei Farca este procesarea întrucât în felul acesta ar fi putut valorifica şi roşiile care nu au putut fi scoase la vânzare.
Ascultaţi reportajul realizat de Remus Nistoran:
GALERIE FOTO: