FOTO/ AUDIO/ Roadele Toamnei aduc bunătăți pentru șpaisul bănățean. Târgul rămâne deschis în weekend
Roadele Toamnei se culeg ceva mai târziu anul acesta, la Timișoara. Târgul tradițional se desfășoară la Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde.
Articol de Radio Timișoara, 27 octombrie 2017, 16:58
Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș, iar scopul târgului Roadele Toamnei este acela de a-i încuraja pe producători pe de o parte și de a le oferi cumpărătorilor marfă de calitate și mai ieftină, spune liderul CJ Timiș, Călin Dobra.
“Ne dorim promovarea produselor autohtone, a produselor bio, sănătoase, ne dorim și un sprijin pentru micii producători pentru a-și promova într-un cadru mai bine organizat produsele și de a-și crea, în viitor, potențiali clienți”, a declarat Călin Dobra. Acesta consideră că prețurile sunt acceptabile raportate la calitatea produselor. Călin Dobra a recunoscut că a și cumpărat câteva produse de la Roadele Toamnei.
În premieră anul acesta, Roadele Toamnei se desfășoară concomitent cu Festivalul Culinar al Etniilor.
“Avem brânzeturi ungurești, specialități, brânză cu nucă, cu vin, brânză dublu maturată și cu trufe, cu chimen. Gama de produse proaspete – caltaboși, cârnați, sângerete, tobă – după aceea avem slănină cu boia, în sare, de mangaliță. Când vorbim de slănină, nu lipsesc jumările – de rață, de mangaliță și de porc. Pastrame de cerb, de mistreț și de porc și tradiționala noastră șoancă românească. Avem salamuri de tot felul, de cerb, de mistreț, de porc, picante sau nepicante. Gama de mezeluri și de brânzeturi trebuie completate cu murături, cu varcă, conopida și nelipsita pită cu unsoare, cu boia și cu puțin castravete, normal cu pită de Pecica”, spune unul dintre expozanți.
Dacă ținem cont de data din calendar, oferta de legume de la târgul Roadele Toamnei nu este completă. De la standuri lipsesc roșiile, însă prețurile sunt mai mici decât cele practicate în piață. Se găsesc varză, cartofi, rădăcinoase, ceapă, ardeioase, murături, conserve din ciuperci dar și brânzeturi, miere de albine, mezeluri de casă.
Târgul este deschis până duminică iar intrarea este liberă.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran: