FOTO / AUDIO / Școala de soiuri de lângă Timișoara, un concept unic în agricultura românească
‘Şcoala de soiuri’, concept unic în agricultura românească, a strâns pe câmpul experimental de la Cioreni, de lângă Timișoara, peste 150 de specialişti în agricultură interesaţi de noile soiuri de grâu, dar și alte cereale.
Articol de Radio Timișoara, 4 iunie 2015, 07:21
Agricultorii au fost invitati, la initiativa Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I”.
Școala de Soiuri a aparut din încercarea de a avea raspunsuri adaptate realității, prin experiente în condiții de productie. Dacă, inițial, experiențele s-au făcut cu soiuri de grâu, în timp, tematica programului s-a diversificat si a cuprins tratamente fitosanitare, fertilizanți foliari, rețete de fertilizare, preparate speciale, soiuri și hibrizi de rapiță, porumb, floarea soarelui.
Rectorul USAMVB, prof.univ.dr. Paul Pârşan, spune că ‘Şcoala de soiuri’ înseamnă expunerea comparativă a mai multor soiuri sau hibrizi în condiţii de câmp şi în condiţii diferite de fertilizare, de tratament şi de lucrări tehnologice, pentru ca în final să aibă loc evaluarea producţiei. În anul 2014 nu a fost aplicat niciun fel de tratament chimic plantelor, urmărindu-se rezistenţa genetică a fiecărui soi la boli şi la dăunători, a mai spus prof. Pârşan. Specialiştii agronomi au precizat că se utilizează tipuri diferite de îngrăşăminte în formule variate, inclusiv cu privire la cost. Cei mai implicaţi studenţi vor primi burse de câte 100 de euro lunar, timp de un an.
Câmpul de experiente ale Scolii de Soiuri 2014 este amplasate in ferma Statiunii Didactice de pe langa USAMVB „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara.
Cu această lansare, USAMVB Timişoara încheie seria evenimentelor dedicate împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea instituţiei academice, prin Decret Regal.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran: