FOTO / AUDIO / Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru creșterea bovinelor din Arad a supraviețuit subfinanțării și samsarilor de terenuri
GALERIE FOTO:
Articol de Radio Timișoara, 26 februarie 2016, 07:10
În 1990, stațiunea avea un efectiv de 5.000 de capete și peste 3.000 de hectare de teren agricol. În 1994, efectivul a devenit zero din cauza unor suspiciuni de boală. De atunci a început reconstrucția.
Directorul stațiunii, Gheorghe Săplăcan, spune că, de la 43 de capete bovine s-a ajuns, astăzi, la 730 din rasele ‘bălțata românească’ și ‘bruna de Maramureș’.
Situată în apropiere de muncipiul Arad, stațiunea de cercetare-dezvoltare a devenit ținta samsarilor de terenuri. Așa se face că în ultimii 25 de ani, suprafața de teren a stațiunii a scăzut de la 3.000 de hectare la 1.800 de hectare.
În această perioadă, noi am avut lupte. Nu pot să vă spun câte procese. Am avut lupte cu autoritățile, cu samsarii de terenuri, dar am rezistat și, din fericire, toate terenurile stațiunii sunt întabulate, proprietar este statul român, cu administrarea directă a stațiunii. Nu se mai poate lua de la stațiune un centimetru pătrat fără lege sau hotărâre de guvern.
În momentul de față, situația este stabilă din punct de vedere economic, însă este vorba doar de supraviețuire și nu atât despre cercetare în care statul nu mai investește. Gheorghe Sălăcan spune că a fost nevoit să angajeze un tânăr absolvent de Master cu 1050 de lei și atrage atenția că trebuie regândită salarizarea pentru cercetarea agricolă.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:
GALERIE FOTO: