Francezii construiesc un mare depozit de colectare a mierii în vestul țării
Apicultorii cărășeni au șansa să își vândă producția de miere în Franța. Convinși de calitatea mierii românești, la ediția de anul trecut a Târgului de la Berlin, investitorii francezi au pornit deja demersurile pentru construcția unui depozit de preluare a mierii la Mehadia, în Caraș-Severin.
Articol de Radio Timișoara, 9 februarie 2018, 06:00
Președintele Cooperativei Prisăcarii Hercules, Ioan Bărbuț, spune că francezii ar urma să achiziționeze miere din întreaga zonă de vest a țării și chiar din zona de sud.
“Anul trecut, fiind la ‘Săptămâna Verde’ de la Berlin, am cunoscut o firmă din Franța care și-a arătat voința de a investi în Mehadia. A cumpărat un teren aproape de sediul cooperativei. Se va face un depozit pe schelet metalic pentru miere cu unele investiții în utilaje”, spune președintele Cooperativei Prisăcarii Hercules.
Ioan Bărbuț este convins că, cel puțin până la intrarea pe piața românească, achizitorul francez va veni cu prețuri bune pentru apicultori la care va adăuga o bonificație pentru membrii cooperativei. Aceștia pot livra anual până la 70 de tone de miere de cea mai bună calitate.
“S-ar rezolva problema livrării și promisiunea dânșilor este că toți membrii din cooperativă vor avea un preț cu 1 leu peste alte achiziții de miere. Poate că la început va fi un preț bun și va continua să susțină acest preț, ca să câștige piața și să strângă câtmai multă miere de la noi din județ și chiar din alte județe”, mai spune Ioan Bărbuț.
Autoritățile locale și chiar cele județene sunt dispuse să acorde tot concursul pentru concretizarea investiției de la Mehadia ca ar putea fi finalizată anul acesta.
“De la AFIR s-au exprimat că ne vor ajuta chiar cu fonduri europene prin cooperativă, să putem să desfășurăm construcția depozitului chiar și drumul care urmează să fie amenajat. Aici s-a implicat Primăria care va face drumul pe un proiect cu fonduri europene sau cu fonduri proprii. Îl vor asfalta pentru că drumul este acum este un drum de țară din pământ”, explică Ioan Bărbuț.
Depozitul de la Mehadia va fi dotat și cu un laborator modern pentru determinarea calității mierii. Depozitul va avea o capacitate de depozitare de aproximativ 300 de tone de miere.