Ascultă Radio Timișoara Live

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală

Tot mai multe afaceri din lumea satului sunt bazate pe tradiția gastronomică a zonei, ceea ce demonstrează diversificarea procupărilor din zona rurală, dar și despre succesul micilor afaceri de familie.

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală

Articol de Radio Timișoara, 26 iunie 2024, 12:42

De multă vreme economia locală din mediul rural nu se mai bazează doar pe agricultură. Au început să funcționeze cu succes și alt gen de afaceri, cum sunt micile restaurante tradiționale, punctele gastronomice și chiar pizzeriile.

La Dorobanți, în județul Arad, Misik Endre a învățat gastronomie în Ungaria. După ce a fost bucătar la restaurante din țară și din străinătate, s-a întors la tradițional. A renovat o căsuță veche primită moștenire și astfel a apărut un mic restaurant cu specific local.

Casa țărănească are cam 140 de ani. Am primit-o de la socrul meu și am renovat-o așa încet, am vrut să păstră din ceea ce a fost pe vremuri. Am mai văzut astfel de restaurante mici și în Ungaria și de acolo au venit ideea. În 2019 am deschis restaurantul. În total, cam 30 de persoane, nu este mai mare pentru că nici bucătăria nu e mare. Am făcut școala de bucătari la Bekescsaba. Am lucrat și în Ungaria și aici în România”, povestește Misik Endre.

Pentru că mâncarea este gustoasă, vestea s-a dus repede și, mai ales la sfârșit de săptămână, clienții pot găsi o masă liberă doar cu rezervare.

Mâncăruri gătim la hotar, și ungurește și românește, cum am învățat de la părinții mei. La 90% din mâncăruri folosim boia. Facem gulaș și din carne de vită și din carne de porc. Lângă Dorobanți, este o crescătărie de pește de unde cumpăr somn proaspăt în fiecare săptămână și pregătesc ciorbă de pește cum se face la Szeged. Sâmbătă și duminică trebuie rezervare. Mulți clienți am din Arad și foarte mulți din Timișoara”, spune Misik Endre.

Punct gastronomic local la Coșteiu de Sus

De anul acesta, Emilia Popa de la Coșteiu de Sus, câștigătoare a unui premiu la un concurs gastronomic TV, dar și gazdă a numeroase ediții Banat Brunch, și-a deschis un punct gastronomic local. Hotărârea a luat-o din drag pentru tradiția culinară din Țara Făgetului, dar și pentru a-și ocupa timpul într-un mod profitabil.

La vremea pensiei, sentimentul meu este imens când văd curtea plină, oameni fericiți, pentru că omuluim când gustă din bucatele mele, i se vede imediat crisparea sau fericirea pe față. Dar oamenii sunt fericiți și nu le pare rău că au ajuns până aici”, spune Emilia Popa.

Și la Coșteiul de Sus, economia locală nu are decât de câștigat.

Noi suntem producători locali, care ne ajutăm între noi. Eu nu am ceapă, vecina îmi de ceapă, eu am ouă, îi dau la vecina ouă. Ne împrumutăm cu aceste produse și, la final, fiecare să aibe totul ce trebuie pe masă. Să nu ne ducem să cumpărăm din altă parte. Nu neapărat trebuie să ne îmbogățim din asta, dar plăcerea sufletească este cea mai mare bogăție”, spune Emilia Popa.

Cele două exemple arată că statul românesc are nevoie și de bucătari, și de frizeri, și de tâmplari, și de căpșunari. Cu toții contribuie la relansarea și dezvoltarea comunităților rurale.

ReporterRemus Nistoran

Timișul poate avea un Institut de Cercetare în Biotehnologii Agricole, însă proiectul bate pasul pe loc în parlament
Economie marți, 17 septembrie 2024, 09:36

Timișul poate avea un Institut de Cercetare în Biotehnologii Agricole, însă proiectul bate pasul pe loc în parlament

Proiectul de lege a primit aviz favorabil în Senatul României, dar acum bate pasul pe loc în Camera Deputaților, forul decizional. Conducerea...

Timișul poate avea un Institut de Cercetare în Biotehnologii Agricole, însă proiectul bate pasul pe loc în parlament
Amenzi de zeci de mii de lei aplicate în august de Direcția Sanitar-Veterinară Timiș
Economie duminică, 15 septembrie 2024, 09:56

Amenzi de zeci de mii de lei aplicate în august de Direcția Sanitar-Veterinară Timiș

Inspectorii sanitar-veterinar au aplicat serie de amenzi pentru nerespectarea condițiilor de igienă și depozitarea precară a alimentelor. În...

Amenzi de zeci de mii de lei aplicate în august de Direcția Sanitar-Veterinară Timiș
Despre dronele în agricultură și rachetele antigrindină, duminică, la “Diminețile satului”
Economie sâmbătă, 14 septembrie 2024, 09:00

Despre dronele în agricultură și rachetele antigrindină, duminică, la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” vă aduce informaţii la zi oferite de Florin Faur, director executiv APIA Timiş. De asemenea, ediția de...

Despre dronele în agricultură și rachetele antigrindină, duminică, la “Diminețile satului”
“Diminețile satului”, duminică, la Recaș
Economie sâmbătă, 7 septembrie 2024, 19:38

“Diminețile satului”, duminică, la Recaș

Ediția de duminică a emisiunii „Diminețile satului” vă invită la Recaş şi va prilejui întâlnirea cu doi specialişti de prim rang ai...

“Diminețile satului”, duminică, la Recaș
Economie luni, 26 august 2024, 17:24

Un nou focar de pesta micilor rumegătoare în județul Timiș

Un nou focar de pestă a micilor rumegătoare descoperit în satul Clopodia, aparținător comunei Jamu Mare. Aproximativ 600 de oi dintr-o...

Un nou focar de pesta micilor rumegătoare în județul Timiș
Economie sâmbătă, 17 august 2024, 18:25

Diminețile satului, duminică, la Mănăștur și Curtici

Duminică dimineață vă veți întâlni cu trei specialişti de prim rang ai României: profesorul Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de...

Diminețile satului, duminică, la Mănăștur și Curtici
Economie vineri, 9 august 2024, 09:26

Tot mai mulți turiști aleg stațiunea Geoagiu Băi în vacanța de vară

Situată la o altitudine de 350 de metri, stațiunea Geoagiu Băi beneficiază de o climă continentală blândă. Calitățile benefice pentru...

Tot mai mulți turiști aleg stațiunea Geoagiu Băi în vacanța de vară
Economie sâmbătă, 3 august 2024, 16:11

Întâlniri matinale la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” vă invită la întâlnirea cu actualitatea în intervenţia profesorului Valeriu Tabără, președintele...

Întâlniri matinale la “Diminețile satului”