Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Grădina Dealul Frumos sau cum a reușit un tânăr să cultive legume bio la 800 de metri altitudine

Grădina Dealul Frumos sau cum a reușit un tânăr să cultive legume bio la 800 de metri altitudine

Articol de Radio Timișoara, 10 octombrie 2022, 06:30 / actualizat: 10 octombrie 2022, 8:33

Cu multă tenacitate, acolo unde nimeni nu s-ar fi încumetat, un tânăr pasionat a vrut să demonstreze, atât lui cât și semenilor, ca se produce face legume de calitate, chiar și în vârf de munte.
Din pasiune pentru legume și din drag pentru locul în care a copilărit, Ciprian Minea a început să cultive legume bio la Anina. O hotărâre deloc simplă, din mai multe motive. Cei aproape 800 de metri altitudine la care este situat orașul Anina, climatul mai vitreg, pământul mai sărac și terenul agricol aproape inexistent, bariere aproape de netrecut, mai cu seamă când începi un business din care vrei să și câștigi. Nu și pentru Ciprian, care își motivează decizia astfel.
“Visul meu a fost întotdeauna să pot să fac eu ceva, să nu mai depinde nimeni, să pot să-mi duc ideile la extrem dacă doresc, nu totul să fie bazat pe profit, chiar dacă avem nevoie de bani și am avut ocazia să fac chestia asta. Profitul nu a fost ținta numărul unu, eu nu mă consider un businessman. Încerc să-mi cultiv toate calitățile astea, dar sunt niște principii care nu o să ia niciodată locul întâi în fața profitului, respectiv calitatea, relația cu clienții, produsele, modul de lucru. Am tendința să fiu un Gigi contra, am tendința să fiu încăpățânat. Câteodată sunt lucruri foarte dificile. La mine nu există, că nu se poate. Trebuie să ai o țintă spre final, să vezi și restul, până acolo sunt detalii”, spune Ciprian Minea.
Zeci și sute de ore de trudă pentru a face micile grădini de la Steier să rodească. Așa își amintește Ciprian Minea începutul poveștii.

“Dar puteți să vă imaginați? Sunt niște grădini. Am avut bucățele și bucățele, adică au bucățele de 8 metri cu 3 metri 10 metri cu 5 metri. Locația noastră, adică strada Dealul Frumos, de acolo vine numele de grădina Dealul Frumos, nu doar faptul că sunt în spatele casei, dar fiind pe un deal, totul este supraetajat, astfel încât acces în grădină cu o roabă sau cu ceva nu există. Deci tot compostul, pentru că noi lucrăm foarte mult cu compost, ca s[ îmbunătățim solul, tot compost a fost cărat la targă cu prieteni. Am cărat tone zeci de tone de compot și am făcut la vremea respectivă eforturi ca să deschidem grădinile alea micuțe”, își amintește Ciprian Minea.
Îngrădit de atâtea condiționări, alegerea legumelor din cultură a fost o adevărată ecuație cu N necunoscute, pe care Ciprian a trebuit să o rezolve.
“Noi nu putem să venim la Anina – că toată lumea că se gândește la legume, de obicei tinde să asocieze cu culturile de vară, ardei roșii – nu putem să le facem concurență celor de la câmpie sau cele care au climă mult, mult, mult mai caldă. Și atunci am ales o anumită gamă de produse care se pretează la altitudine și climă mai rece. Acestea sunt legumele de sezon rece, pe care noi reușim să le creștem tot anul cu continuitate, pe care cei din celelalte zone nu au cum, pentru că este prea dificil, nu ar avea profitabilitate. Asta este nișa noastră de produse”, spune Cirprian Minea.
Chiar dacă în grădina Dealul Frumos se cultivă și ceapă verde, mangold sau gulii, regina culturilor rămâne fără doar și poate salata, care de altfel se și bucură de un tratament preferențial.
“Salata noastră este fabrica de bani. Motorul economic din spatele grădina Dealul Frumos e salata. În ultimii ani am testat 10-12 varietăți de salată, am rămas la una singură sau două care le-au plăcut cel mai mulți clienților. Întâmplător, această varietare a fost cel mai dificil de crescut. Nici măcar cei de dincolo nu se încăpățânează să o crească tot anul”, spune Ciprian Minea.

Respectul față de munca pe care o prestează, față de calitate și mai ales față de clienți a fost răsplătit în cele din urmă de piață, care i-a făcut loc lui Ciprian, ce-i drept pe o nișe foarte îngustă.
“Vindem tot, le vindem de obicei în prima zi deoarece comenzile să iau online. De obicei, nu reușim să satisfacem chiar pe toată lumea. Mai colaborăm și cu restaurante. Momentele de maximă satisfacție sunt produsele care ajung la clienți și faptul că oamenii sunt bucuroși, recunoscători și surprinși în același timp, pentru că nu se așteaptă. Asta a fost ideea mea, adică produsele să fie de calitate maximă, dar și serviciile să fie la același nivel”, spune Ciprian Minea.
A fost o adevărată lecție de tenacitate, o lecție despre nimic nu este imposibil pe care ne-a predat-o Ciprian Minea la Anina, în grădina Dealul Frumos.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

 

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară