Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Gustul roșiei românești: Patru hibrizi și un soi de tomate, creați de cercetătorii de la USAB, au fost omologați

Gustul roșiei românești: Patru hibrizi și un soi de tomate, creați de cercetătorii de la USAB, au fost omologați

Articol de Radio Timișoara, 15 aprilie 2019, 07:00

În premieră pentru vestul României, au fost omologați patru hibrizi și un soi de tomate, construit de populațiile locale de roșii cu gust și rezistență la boli.

Este vorba despre primii hibrizi de tomate care primesc recunoașterea oficială din partea Institutului de Stat pentru testarea soiurilor. Astfel, activitatea de cercetare a echipei, coordonată de prof. univ. dr. Radu Liviu Șumălan de la Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, ajunge la primele rezultate concrete după aproape șapte ani de muncă.

“Hibrizii care au fost omologați au denumiri care, să spunem așa, am încercat să ne reprezinte. Unul dintre ei este USAB, fiind vorba de Universitatea de Științe Agricole a Banatului am dat acest nume, cel de-al doilea hibrid se numește SORADA, sunt inițiale de la creatori, cel de-al treilea hibrid se numește BANATO, de la Banat Tomato, cel de-al patrulea hibrid este MIRUNA. Acest soi nou pe care am încercat să îl numim ROSE MARIE pentru că sunt niște fructe foarte mari și cu un aspect roz, din păcate nu am reușit să îi dăm acest nume și a rămas pentru NEI”, spune prof. univ. dr. Radu Liviu Șumălan.

Noii hibrizi nu se pretează neaparat la cultura intensivă, însă prin gustul de roșii veritabil răspund nevoilor de cultură din gospodăriile familiale.

“Roșiile în Banat au avut dintotdeauna gust, noi doar încercăm să punem în valoare acest gust. Hibrizii noștri sunt productivi, însă, recunosc, nu am urmărit acest lucru în mod special. Nu am urmărit productivitatea, ne interesa cu precădere gustul și ne interesa rezistența la boli și dăunători. Ideea noastră este <din gospodărie, direct în farfurie>”, explică prof. univ. dr. Radu Liviu Șumălan.

În momentul de față, universitatea bănățeană produce răsaduri într-un număr limitat pe care le pune la dispoziția legumicultorilor interesați. De anul viitor, legumicultorii vor avea la dispoziție semințe ambalate și etichetate, în cantități îndestulătoare, estimează profesorul Radu Liviu Șumălan.

“Am început prin a promova acești hibrizi oferindu-i gratis. Și la ora actuală oferim sămânță gratis, oferim răsaduri în mod gratuit. Evident am așteptat punctul omologării. De acum înainte, sigur că ne vom gândi și la această parte de business și în anul următor, cu siguranță, vom avea sămânță comercială ambalată, etichetată și autentificată, sămânță produsă de Universitatea Agricolă”, spune prof. univ. dr. Radu Liviu Șumălan.

Proiectul a fost demarat încă din anul 2012, din dorința de a salva roșia românească de la dispariție. În tot acest timp au fost strânse peste 300 de soiuri de tomate din peste 100 de sate din județele Timiș, Arad și Bihor, alcătuindu-se astfel prima bancă de gene de roșii din Banat. Această bancă de gene a stat la baza creării noilor hibrizi, care, așa cum promit cercetătorii bănățeni, vor fi urmați și de alții, aflați în stadiu avansat de testare și omologare.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară