Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Haine, construcţii sau bere din cânepă. Despre toate puteţi afla la Muzeul Cânepii din Timişoara

Cânepa a hrănit, îmbrăcat şi ocrotit generaţii întregi de români gospodari. Fibra de cânepa a fost  esenţială, pe vremuri, pentru realizarea frumoaselor ii româneşti.

Haine, construcţii sau bere din cânepă. Despre toate puteţi afla la Muzeul Cânepii din Timişoara

Articol de Radio Timișoara, 17 noiembrie 2017, 12:40

Timişorenii şi turiştii au ocazia, acum, să viziteze un muzeu special conceput pentru a scoate în evidenţă importanţa cânepii. De la obiecte de vestimentaţie la alimente, fibre şi ţesături, carpete şi chiar materiale de construcţie, cu toate şi-au făcut loc în Muzeul Cânepii din Timişoara.

Gheorghe Căpuşan a decis să reînvie arta prelucrării cânepii la Cluj, unde a înfiinţat un muzeu dedicat plantei tehnice iar acum, alături de soţie, lucrează la un proiect ambiţios: o casă făcută din cânepa semănată, culesă şi prelucrată de propriile mâini.

“Toate lucrurile acestea m-au făcut să alerg cu mintea şi în altă parte şi acum suntem la construcţia unei case din cânepă în Cluj. Pe proprietatea pe care o deţinem, eu şi cu soţia, Rodica, facem o casă din cânepă cu structură de rezistenţă din lemn. Va fi Casa Cânepii, proiectată special pentru elevi, studenţi şi nu numai. Începem de la bobul de cânepă până la zidăria din cânepă, tot ce poate să ne dea nouă cânepa”, spune Gheorghe Căpuşan.

De la tradiţional la modern, cânepa a reuşit să treacă testul timpului. Poate fi prelucrată şi prin metode noi, atât ca fibră dar şi ca aliment. Este deosebit de nutritivă, spune profesorul Dana Radu, de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

“Poate fi folosită pentru o varietate foarte largă de alimente. Putem face inclusiv bere din cânepă, putem face tot felul de extracte având în vedere compoziţia seminţelor şi a frunzelor. Ele sunt adaptabile pentru foarte multe alimente valoroase. Poate interesul sau cererea pieţei vor mişca capacităţile de producţie în sensul acesta”, a spus Dana Radu.

Poveştile celor doi au fost puse cap la cap în momentul deschiderii muzeului cânepii la Timişoara. Aici, cei care îndrăgesc tradiţiile româneşti şi vor să afle mai multe, au acum un spaţiu în care se pot înconjura cu cânepă, spune inţiatorul proiectului, Leontina Prodan.

“În acest muzeu veţi vedea un trecut al cânepii şi, când ne-am vedea rădăcinilor, o să creştem frumos împreună cu această plantă care ne oferp foarte multe posibilităţi. Deci un muzeu al viitorului, o combinaţie între trecut şi viitor, o înţelegere între generaţii aşa că această cânepă ne poate ţine uniţi. Avem o şcoală, START – Şcoala Tehnică de Arte Româneşti Tradiţionale, în care promovăm meseriile şi meşteşugurile şi majoritatea au la bază materia primă cânepa, lutul, lemnul şi tot ce avem nevoie în viaţa noastră”, spune Leontina Prodan.

Muzeul Cânepii de pe strada Preyer din Timişoara urmează să fie inclus în circuitul turistic al oraşului de pe Bega.

Ascultaţi reportajul realizat de Ioana Sapianu:

Foto: Facebook

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară