Industria cărnii se predă! Mezelurile românești ascund materie primă din import, recunoaște un producător din Arad
Ascultați reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran:
Articol de Radio Timișoara, 26 septembrie 2016, 11:27
Radu Maior face mezeluri de când se știe. Acum are o fabrică ultramodernă de mare capacitate la Arad. Mult prea mare, recunoaște Radu Maior, care spune că se zbate, în fiecare zi, să își mențină afacerea pe linia de plutire.
Radu Maior a ajuns la concluzia că obiceiurile alimentare ale românilor sunt dictate, în primul rând, de sărăcie.
Dacă eu fac, la ora actuală, 60-70 de sortimente și le așez invers, în ordinea prețurilor, o să vedeți că produsele cu prețul cel mai mare se vinde cel mai puțin. Produsul cu prețul cel mai mic, cel mai prost, se vinde cel mai bine. Asta înseamnă sărăcia. După Revoluție am zis că aruncăm rețetele de pe vremea lui Ceaușescu și le luăm pe acelea din anii ’60. Acum m-aș bucura să lucrez cu acelea din ’89, că sunt mai bune decât acestea de la ora actuală.
În ceea ce privește proveniența materiei prime folosite în fabricarea mezelurilor, aflăm că, în primul rând, carnea și membranele nu sunt din România, iar condimentele, deși cumpărate din țara noastră, sunt importate. În plus, sarea este importată din Austria, Germania, Cehia iar sârma este cumpărată de la Frankfurt.
Mațele de oaie, mațele de porc, eu cred că peste 90% sunt din China.
Sub aparența unui produs autohton, românii consumă produse de import în proporție de 99%.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran: