Județul Caraș-Severin nu mai are niciun produs tradițional atestat. Timișul a rămas cu patru, din lista inițială de 70
Județul Caraş-Severin este singurul din vestul ţării care nu are niciun un produs tradiţional atestat, după intrarea în vigoare a noii legislaţii. Timişul mai are doar patru, faţă de 70 pe vechea lege, spune reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură, Cristian Dăneţ.
Articol de Radio Timișoara, 28 octombrie 2015, 17:05
Din comuna Secaș, brânză telemea, caș dospit și urdă dulce. Mai sunt în lucru, la Ghizela, vreo patru produse, tot din lapte. Modificându-se cerințele, luându-se în calcul istoricul produsului și alte norme în vigoare, a apărut această diferență.
Produsul tradițional trebuie obținut cu materii prime locale, nu conține aditivi alimentari şi are o rețetă proprie.
În primul rând, ar trebiui istoricul să fie cu cel puțin 30 de ani în urmă și materia primă să fie autohtonă, și să facă cât mai mult manual. Să nu apară inoxul, malaxorul, de exemplu, care este din metal. Nu mai poate fi produs tradițional.
Potrivit Ministerului Agriculturii, în prezent, în România sunt atestate 480 de produse tradiţionale, cele mai multe în Braşov şi Maramureş.