Lupta pentru supraviețuire a unuia dintre ultimii crescători de porci în sistem tradițional din Timiș
Închiderea micilor abatoare zonale, lipsa de interes din partea supermarketurilor sau concurența inegală cu industria europeană a cărnii de porc a dus la falimentul micilor ferme tradiționale de creștere a porcilor din România.
Mici crescători de porci din țara noastră au început să dispară de pe piață, începând din 2007, lăsând loc crescătorilor de tip industrial.
Inginerul Radu Bleoțiu este unul dintre ultimii crescători în sistem tradițional cu o fermă de 40 de capete, pe care o întreține din tot atâtea hectare de pământ pe care le lucrează la Petroman, județul Timiș. Fermierul asistă acum la o latifundizare a agriculturii românești și încearcă să se adapteze condițiilor actuale.
Am tot redus ferma de porci. Dacă la început am avut 130 de capete, odată cu intrarea în Uniunea Europeană au dispărut micile abatoare cu care aveam relații de încredere. Erau luni în care îmi încarcau 40-50 de animale din curte. Dispărând aceste mici abatoare, cererea nu a mai fost viabilă.
Competiția cu marile ferme de creștere a suinelor este inegală. În timp ce într-o fermă de tip familial se crește o serie de porci într-un an de zile, înc ea de tip industrial se scot trei serii de porcine în aceeași unitate de timp. În aceste condiții, calitatea cărnii nu mai intră în discuție. Asta pentru că o fermă industrială folosește hormoni de creștere, în vreme ce ferma de tip familial folosește furaje care nu au valoare nutritivă foarte mare.
Pentru că nici supermarketurile nu se înghesuie să cumpere de la ei, pentru micii producători singura modalitate de supraviețuire este comercializarea cărnii în sistem relațional.
Ascultați povestea fermierului timișean în reportajul realizat de Remus Nistoran.
Articol de Radio Timișoara, 30 ianuarie 2017, 17:22