Ascultă Radio România Timișoara Live • 

O familie de fermieri din Banat s-a reprofilat cu succes pe creșterea vacilor din rasa Angus

Primul nucleu cărășean de vaci Angus a fost adus în România în urmă cu cinci ani la Glimboca. Povestea a început, de fapt, la Cluj, de unde familia Ursulescu a preluat afacerea cu vaci de carne a unui fermier din zonă. Așa au ajuns la Glimboca primele 28 de vaci din rasa Angus.

O familie de fermieri din Banat s-a reprofilat cu succes pe creșterea vacilor din rasa Angus
Foto: Foto: http://agrointel.ro

Articol de Radio Timișoara, 19 iunie 2018, 12:03

La vremea respectivă, consiliul de familie a decis că poate fi o afacere sustenabilă, cu muncă mai puțină și profit mai mare, spune doamna Ursulescu.

“Sunt niște animale care ar putea să ne dea un exemplu de viață și să ne învețe cum să trăim și noi. Sunt de echipă. Și vă dau un singur exemplu. Atunci când sunt în pericol și sunt pe câmp, sunt atacate, nu fug ci se unesc și luptă”, spune proprietara fermei.

Anul acesta, vara a venit mai devreme astfel că familia Ursulescu și-a trimis vacile la munte, pentru că această rasă preferă mai degrabă răcoarea muntelui și traiul în sălbăticie.

“Sunt animale care suportă mai greu căldura, rezistă la frig și se regăsesc în această natură pentru că sunt semisălbatice. Peste vară, pădurea comunei Glimboca, undeva deasupra Poienii Mărului. Facem cam trei zile până acolo. Încă mai facem transhumanță și este o plăcere. În momentul în care mă duc pe munte și văd cât s-au făcut și ce fericite sunt, sunt și eu fericită pentru că fără să le iubești și fără un pic de optimism, nu reușești”, spune fermiera.

Calitatea cărnii de Angus este căutată și apreciată în întreaga Europă. Din păcate, mai puți în România unde tot ceea ce înseamnă tineret bovin pentru carne se vinde la grămadă, indiferent de rasă. Totul se vinde viu și mai apoi se exportă pentru că punctele de sacrificare sunt practic inexistente.

“Deocamdată livrăm doar în viu. Gustul este altul, colesterolul este aproape absent.  În viitor, cu certificatul acesta de bio, va înțelege ce ia și ce pune pe masă clientul”, mai spune proprietarea fermei de vaci.

Prețul propus și subvențiile acordate de statul român este în măsură să mulțumească familia Ursulescu. Povestea fermierilor de la Glimboca mai scoate o dată în evidență, atunci când vorbim despre profit, diferența foarte mare dintre ceea ce înseamnă produsul brut și cel finit.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Foto: http://agrointel.ro

 

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară