O italiancă produce la Sârbova brânză după rețete sofisticate și tradiționale
Articol de Radio Timișoara, 11 ianuarie 2020, 06:52
La Sârbova, în județul Timiș, se produc 12 sortimente de brânză după rețete sofisticate italiene.
Afacerea a fost pusă pe picioare de Adriana Formenti și este menită să susțină un program social prin care se acordă o șansă la o viață decentă tinerelor ieșite din casele de copii.
“Încercăm să dăm o posibilitate de formare mai întâi umană, apoi și profesională, într-un fel în care învață o meserie, să facă brânzeturi după rețete din Italia. Când mergem la vânzare sunt mândre că ele fac brânza aceasta atât de bună pe care toată lumea o apreciază. Pentru ele o mândrie. Noi avem și cazare și masă, după aceea ele hotărăsc ce vor să facă. Noi avem șase locuri, trei sunt ocupate”, spune întreprinzătoarea de la Sârbova.
Adriana Formenti este din Italia dar, de foarte mulți ani, a venit în România ca voluntar. În 2011 a cumpărat o casă la Sârbova și a înființat Asociația Curtea Culorilor, o asociație înființată de femei pentru femei.
Prin intermediul programului, a cumpărat cinci văcuțe din rase românești și a început să facă brânză, iar brânzeturile produse la Sârbova sunt realizate după reguli foarte stricte, cu răbdare și atenție pentru că nu cantitatea ci calitatea vinde.
“Noi producem în cantitate mică. A fost și un hipermarket care ne-a solicitat dar am refuzat. Am achiziționat printr-un proiect, anul trecut, o mașină pentru vânzare și vindem la piața volantă. Avem trei feluri proaspete, avem stracchino, ricotta și ricotta la cuptor și mai avem nouă feluri de brânză maturată. Prima pe care am făcut-o acolo am numit-o <Sârbova>, toată lumea va cunoaște satul nostru pentru brânzeturi. Mai avem <Toma>, care e o brânză din Piemonte, dar pentru că e făcută la Sârbova se cheamă Toma și celelalte caciotte cu diferite arome, cu piper, cu ardei iute, cu chimen și mai avem cu diferite mirodenii și cu nucă”, spune Adriana Formenti.
Voluntariatul a ajutat-o pe Adriana Formenti să descopere România și, cu toate că a stat nouă ani în București, acum Sârbova a devenit casa ei.
“Tot ce am și ce sunt este aici acum”, spune Adriana Formenti.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: