Ascultă Radio România Timișoara Live • 

O italiancă produce la Sârbova brânză după rețete sofisticate și tradiționale

O italiancă produce la Sârbova brânză după rețete sofisticate și tradiționale

Articol de Radio Timișoara, 11 ianuarie 2020, 06:52

La Sârbova, în județul Timiș, se produc 12 sortimente de brânză după rețete sofisticate italiene.

Afacerea a fost pusă pe picioare de Adriana Formenti și este menită să susțină un program social prin care se acordă o șansă la o viață decentă tinerelor ieșite din casele de copii.

“Încercăm să dăm o posibilitate de formare mai întâi umană, apoi și profesională, într-un fel în care învață o meserie, să facă brânzeturi după rețete din Italia. Când mergem la vânzare sunt mândre că ele fac brânza aceasta atât de bună pe care toată lumea o apreciază. Pentru ele o mândrie. Noi avem și cazare și masă, după aceea ele hotărăsc ce vor să facă. Noi avem șase locuri, trei sunt ocupate”, spune întreprinzătoarea de la Sârbova.

Adriana Formenti este din Italia dar, de foarte mulți ani, a venit în România ca voluntar. În 2011 a cumpărat o casă la Sârbova și a înființat Asociația Curtea Culorilor, o asociație înființată de femei pentru femei.

Prin intermediul programului, a cumpărat cinci văcuțe din rase românești și a început să facă brânză, iar brânzeturile produse la Sârbova sunt realizate după reguli foarte stricte, cu răbdare și atenție pentru că nu cantitatea ci calitatea vinde.

“Noi producem în cantitate mică. A fost și un hipermarket care ne-a solicitat dar am refuzat. Am achiziționat printr-un proiect, anul trecut, o mașină pentru vânzare și vindem la piața volantă. Avem trei feluri proaspete, avem stracchino, ricotta și ricotta la cuptor și mai avem nouă feluri de brânză maturată. Prima pe care am făcut-o acolo am numit-o <Sârbova>, toată lumea va cunoaște satul nostru pentru brânzeturi. Mai avem <Toma>, care e o brânză din Piemonte, dar pentru că e făcută la Sârbova se cheamă Toma și celelalte caciotte cu diferite arome, cu piper, cu ardei iute, cu chimen și mai avem cu diferite mirodenii și cu nucă”, spune Adriana Formenti.

Voluntariatul a ajutat-o pe Adriana Formenti să descopere România și, cu toate că a stat nouă ani în București, acum Sârbova a devenit casa ei.

“Tot ce am și ce sunt este aici acum”, spune Adriana Formenti.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

 

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară