Ascultă Radio România Timișoara Live • UB40 - (I Can't Help) Falling In Love With You * 1993 CD: Promises and Lies

O italiancă produce la Sârbova brânză după rețete sofisticate și tradiționale

Articol de Radio Timișoara, 11 ianuarie 2020, 06:52

La Sârbova, în județul Timiș, se produc 12 sortimente de brânză după rețete sofisticate italiene.

Afacerea a fost pusă pe picioare de Adriana Formenti și este menită să susțină un program social prin care se acordă o șansă la o viață decentă tinerelor ieșite din casele de copii.

“Încercăm să dăm o posibilitate de formare mai întâi umană, apoi și profesională, într-un fel în care învață o meserie, să facă brânzeturi după rețete din Italia. Când mergem la vânzare sunt mândre că ele fac brânza aceasta atât de bună pe care toată lumea o apreciază. Pentru ele o mândrie. Noi avem și cazare și masă, după aceea ele hotărăsc ce vor să facă. Noi avem șase locuri, trei sunt ocupate”, spune întreprinzătoarea de la Sârbova.

Adriana Formenti este din Italia dar, de foarte mulți ani, a venit în România ca voluntar. În 2011 a cumpărat o casă la Sârbova și a înființat Asociația Curtea Culorilor, o asociație înființată de femei pentru femei.

Prin intermediul programului, a cumpărat cinci văcuțe din rase românești și a început să facă brânză, iar brânzeturile produse la Sârbova sunt realizate după reguli foarte stricte, cu răbdare și atenție pentru că nu cantitatea ci calitatea vinde.

“Noi producem în cantitate mică. A fost și un hipermarket care ne-a solicitat dar am refuzat. Am achiziționat printr-un proiect, anul trecut, o mașină pentru vânzare și vindem la piața volantă. Avem trei feluri proaspete, avem stracchino, ricotta și ricotta la cuptor și mai avem nouă feluri de brânză maturată. Prima pe care am făcut-o acolo am numit-o <Sârbova>, toată lumea va cunoaște satul nostru pentru brânzeturi. Mai avem <Toma>, care e o brânză din Piemonte, dar pentru că e făcută la Sârbova se cheamă Toma și celelalte caciotte cu diferite arome, cu piper, cu ardei iute, cu chimen și mai avem cu diferite mirodenii și cu nucă”, spune Adriana Formenti.

Voluntariatul a ajutat-o pe Adriana Formenti să descopere România și, cu toate că a stat nouă ani în București, acum Sârbova a devenit casa ei.

“Tot ce am și ce sunt este aici acum”, spune Adriana Formenti.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

 

Agricultură luni, 31 martie 2025, 20:17

Măsuri drastice de prevenire a febrei aftoase în Timiș

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Timiș intensifică acțiunile de prevenire a răspândirii febrei aftoase la bovine. În acest sens,...

Măsuri drastice de prevenire a febrei aftoase în Timiș
Agricultură sâmbătă, 22 martie 2025, 14:07

Pepiniera didactică Pohalma vine în sprijinul pomicultorilor din vestul țării

Pomicultorii își pot întineri livezile cu puieți de pomi fructiferi și arbuști de la ferma didactică Pohalma, din zona Lugoj. Pepiniera...

Pepiniera didactică Pohalma vine în sprijinul pomicultorilor din vestul țării
Agricultură vineri, 21 martie 2025, 19:09

Ministrul Agriculturii anunță un program de investiții în zootehnie

Zootehnia va beneficia de un program de investiţii în valoare de 4 milioane de lei pentru dezvoltare. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a...

Ministrul Agriculturii anunță un program de investiții în zootehnie
Agricultură vineri, 21 martie 2025, 17:17

Program de dezvoltare a sectorului de procesare în România

Ministerul Agriculturii derulează un program amplu de dezvoltare a sectorului de procesare în România. Prezent astăzi la Peşteana, în judeţul...

Program de dezvoltare a sectorului de procesare în România
Agricultură vineri, 21 martie 2025, 11:17

Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad

Peste 50 de focare de leucoză enzootică bovină au fost descoperite în judeţul Arad, majoritatea în ultimele trei săptămâni, de când a...

Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad
Agricultură joi, 20 martie 2025, 12:41

Povestea tomatelor de la Curtici, o istorie de un secol și jumătate și un brand local

Profesorul Dănuț Morodan a început să adune informații despre felul în care părădaica, așa cum se numește tomata în regiune, a schimbat...

Povestea tomatelor de la Curtici, o istorie de un secol și jumătate și un brand local
Agricultură marți, 18 martie 2025, 09:18

Pomii fructiferi, în pericol din cauza temperaturilor scăzute

Temperaturile scăzute anunțate de meteorologi pun în pericol pomii fructiferi, care sunt deja înfloriți. Piersicii și caișii sunt cei mai...

Pomii fructiferi, în pericol din cauza temperaturilor scăzute
Agricultură marți, 11 martie 2025, 20:01

Focar de febră aftoasă, confirmat la o fermă din Ungaria. Autoritățile din Timiș impun restricții

În județul Timiș au fost dispuse măsuri de protecție în contextul apariției un focar de febră aftoasă, confirmat la o fermă din Ungaria....

Focar de febră aftoasă, confirmat la o fermă din Ungaria. Autoritățile din Timiș impun restricții