Opt produse culinare din Caraș-Severin sunt atestate montan. Sunt diferite de cele tradiționale
Opt produse culinare din Caraş Severin au fost declarate, până la această dată, produse montane. În această categorie intră o gamă variată de sucuri naturale de mere şi brânza de vacă de la Cornereva, dar şi mierea de albine de la Mehadia.
Articol de Radio Timișoara, 21 martie 2018, 18:03
Statutul de produs montan este mult mai uşor de obţinut decât cel de produs tradiţional, spune reprezentantul Direcţiei Agricole Judeţene Caraş Severin, Adina Bâte.
“Localitatea trebuie să fie în zona montană, produsele tradiționale nu trebuie să aibă în compoziție aditivi alimentari, materia primă trebuie să fie locală, totodată procesul tehnologic și modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradițională, iar rețeta trebuie să fie transmisă de generații. De fapt, diferența între produsele atestate montan și cele tradiționale este acest istoric care trebuie transmis din generație în generație”, spune Adina Bâte.
Din acest an, judeţul Caraş Severin aduce pe piaţă şi două produse tradiţionale. Este vorba despre salata bănăţeană din ciuperici şi salata bănăţeană mixtă din ciuperci şi legume, ca la Wolfsberg, produse la Bocşa, după o reţetă tradiţională a etnicilor germani.