Ascultă Radio România Timișoara Live • 

“Pita de Pecica”, singurul produs tradițional românesc din vestul țării care beneficiază de protecție europeană

“Pita de Pecica”, singurul produs tradițional românesc din vestul țării care beneficiază de protecție europeană

Articol de Radio Timișoara, 5 ianuarie 2024, 07:00

Numărul produselor tradiționale românești care se bucură de notorietate și protecție europeană este destul de redus. În vestul țării există un singur astfel de produs, care are tradiție, calitate, notorietate și, de sfârșitul anului trecut, beneficiază de protecție europeană.

Printre cele 13 produse tradiționale românești cu indicație geografică protejată la nivelul Uniunii Europene se numără și “pita de Pecica”. Este o listă selectă de pe care nu lipsesc “plăcinta dobrogeană”, „telemeaua de Sibiu”, „cârnații de Preșcoi” sau „maginul de Topoloveni. Pita de pecca nu este doar o rețetă bazată pe făină, apă, sare și drojdie”.

Pita de Pecica are o poveste care prin calitate, a străbătut timpul și a căpătat notorietate, spune Marinela Petran, directorul executiv al Grupului de Acțiune Locală „Lunca Mureșului de Jos”.

Noi am găsit brut înregistrați într-un anual din 1921. Dacă brutarul e din 1921, acuma spuneți-mi dumneavoastră de când e rețeta. Pita de Pecica sa certificat pe notorietate. De fapt, notorietatea, nu cum suntem noi obișnuiți, românii, cât este de veche. Noi am pus înscrisurile, dar a contat cât este de cunoscută acum. Este un produs care noi am dorit să fie autorizat și mai ales certificat ca schemă de calitate de către Comisia Europeană, pentru că ea este cea care poartă grija acestui produs la ora actuală pentru a-l transmite generațiilor viitoare”, spune Marinela Petran.

Brandul „Pita de Pecica” poate fi folosit de toți producătorii de pâine de la Pecca, fiind obligatorie, însă respectarea rețetei, atrage atenția Marinela Petran.

A fost certificat pe Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale pentru a respecta Regulament 1151. Cuprinde cele trei brutării care au, bineînțeles, autorizații sanitar-veterinare. Frumusețea celor trei este că de fapt unul este mai mare, stil fabrică, altul este cel care păstrează încă cuptorul vechi și are o anumită tradiție, iar altul are ustensile care au fost folosite când s-a fabricat pita, care a mers pe masa lui Ceaușescu. S-au făcut analizele la pită. Este identică. Este același gust, sunt foarte mici particularități, doar ca și conținut de sare, dar caracteristicile sunt identice la toate trei”, spune Marinela Petran.

Indicația geografică protejată nu garantează și un preț mai bun. Există însă și beneficii care pot fi importante, mai ales dacă produsul vizează piața externă.

Avem deja și produsul precongelat, deci pot să facă exporturi, pot să-și mărească aria de distribuție, dar ceea ce este mai important este că pot să acceseze fonduri pentru a se dezvolta direct de la Uniunea Europeană”, precizează Marinela Petran.

În Arad, lista cu produse care s-ar putea bucura de protecția sistemului de calitate european indicație geografică protejată ar putea fi mult mai mare. “Salamul de Nădlac” sau „plăcinta întinsă de Turnu” sunt doar două exemple. Până la urmă, nu birocrația este atât de complicată, cât mai degrabă sincronizarea intereselor producătorilor din zonă, spune Marinela Petran.

Cursul lucrurilor este mult mai simplu. Trebuie să ai omul care te sfătuiește corect. Cel mai greu este să pui, de fapt, la masă producătorii, să înțeleagă că-i fiecare își face producția, că nu intervii în producția respectivă, că nu este unul mai bun decât celălalt, pentru că fiecare are particularitatea lui, dar împreună și asociați pot să realizeze enorm de mult”, subliniază Marinela Petran.

Indicațiile geografice protejate fac parte din sistemul de calitate european și protejează dreptul de proprietate intelectuală pentru anumite produse ale căror calități sunt legate de arealul de producție.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară