Povestea belgianului stabilit la Berzovia unde cultivă șofran
Articol de Radio Timișoara, 22 mai 2017, 13:20
Un fermier belgian stabilit la Berzovia, județul Caraș-Severin, pentru a face agricultură, şi-a înfiinţat o cultură de şofran. Vincent de Busson sau Vincențiu, cum se prezintă singur în limba română. Fermierul belgian recunoaște că este pasionat de horticultură și că a încercat să identifice o cultură care să aducă valoare adăugată mare și care să nu ridice probleme privind perisabilitatea și depozitarea. Acestea au fost motivele pentru care Vincențiu a investit în cultura de șofran, o cultură foarte pretențioasă, întrucât toate lucrările se execută manual, iar tratamentele chimice sunt excluse.
Fermierul belgian a avut nevoie de patru ani pentru a aclimatiza bulbii de șofran în România. Cantitatea recoltată este mică, astfel că de pe 4.000 mp se poate ajunge la un kilogram de șofran, într-un an bun, dar prețul poate fi spectaculos. Astfel, cel mai mic preț este de 5.000-6.000 de euro/ kg sau 5-6 euro pe gramul de șofran, spune Vincențiu. Prețul foarte ridicat este motivat de efectele extraordinare pe care le are șofranul atât în gastronomie, cât și în medicina naturistă, precizează fermierul belgian.
Piața pe care se vinde șofranul din Berzovia este cea belgiană, însă a început să existe cerere și pe piața românească.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran: