Povestea faimoasei ciocolate de Vinga: De la ascensiune la naționalizare
Puțină lume își mai amintește că mai bine de 60 de ani, la Vinga, în județul Arad, se producea un sortiment de ciocolată căutat și apreciat pe toate meridianele. Fabrica de ciocolată de la Vinga a fost înființată în 1885 de familia Drașcovici. De altfel, acesta a fost și brandul sub care s-a vândut ciocolata.
Articol de Radio Timișoara, 21 august 2018, 12:00 / actualizat: 21 august 2018, 13:25
Victor Cociuba mai păstrează în colecția personală o serie de documente și etichete ale ciocolatei Drașcovici, produse la Vinga.
“Fabrica asta de ciocolată foarte mult este acoperită și de legendă. Se știe doar atât că fondatorii inițiali ai atelierului au fost de origine croată, veniți din Buziaș și se numeau Drașcovici. Până spre 1960 îi mai găsim prin Vinga. Aveau fel de fel de produse. Am aici un album cu etichete de ciocolată și erau foarte multe. Făceau, ca și acum, să ademenească copiii, ambalaje ca și cum ar fi timbrele în serie. Aveau o rețetă specială, unică și se pare că fondantul era moale și gustos”, își aduce aminte Victor Cociuba.
Datorită calității deosebite, ciocolata de Vinga a ajuns să se vândă cu succes în întreaga Europa și chiar în Statele Unite ale Americii și chiar în Japonia, spune Victor Cociuba.
“Produsele au ajuns până în Statele Unite și în Japonia. Predominat ajungeau în Europa, în special în România. De aici ajungeau la Timișoara, dar ajungea și la export”, spune Victor Cociuba.
După naționalizare, a mai funcționat o vreme ca secție a fabricii de ciocolată Kandia de la Timișoara și, în mod nedrept, și-a închis porțile definitive în 1951.
“În ’48 vine decretul de naționalizare, după ce se naționalizează fabrica, i-a scos pe patroni în 24 de ore afară din casă și timp de trei ani de zile, fabrica a funcționat sub forma unei secții a Kandia. În 1951 este preluată cu totul și toate utilajele sunt trimise la Timișoara”, spune Victor Cociuba.
Din celebra fabrică în care, odinioară, lucrau 100 de angați au mai rămas o ruină și o pivniță impresionantă pe două nivele, folosită atunci ca ghețărie. Amintirea ciocolatei de Vinga a fost reînviată în anii ’70 de fabrica de la Timișoara care a produs un sortiment de ciocolată cu acest nume: Ciocolata Vinga.