Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Povestea restaurantului sătesc care duce mai departe legenda Babei Zorka

Baba Zorka din Diniaș este un pitoresc punct gastronomic cu specific sârbesc. Restaurantul din localitatea timișeană este un reper aparte în peisajul rural al magazinelor și localurilor sătești.

Povestea restaurantului sătesc care duce mai departe legenda Babei Zorka

Articol de Radio Timișoara, 9 iulie 2018, 07:30

Localul a fost amenajat chiar în casa Babei Zorka de către familia Glisič.

“Ideea mi-a venit în urmă cu șase ani de zile când bunica soției mele mi-a cedat averea de la Diniaș și, în loc să o vindem sau să o lăsăm în paragină, am investit patru ani de zile bani foarte mulți ca să o redăm circuitul gastronomic, să fie un restaurant cu specific sârbesc. Baba Zorka a fost o femeie deosebită și merita să îi ducem numele în continuare”, spune Sava Glisič, proprietarul restaurantului.

Oferta gastronomică poartă pecetea locului. La restaurantul sătesc vin oameni din localitățile învecinate, dar și din Timișoara.

“La noi totul se prepară pe cârbuni de lemn. Pleskavița sârbească este renumită la noi, cotlet umplut a la Diniaș este renumit. Și cu micii am avut o mică problemă. Micii românești, dar noi mai aducem o îmbunătățire și îi servim în slănină sau în bacon. Nu știu dacă suntem unicii care facem asta, dar în Serbia se folosește baconul și slănina pentru a înveli mititeii puși pe grătar. Rețetele le-am primit de la un bun prieten din Serbia care mi-a fost bucătar un an ca să învețele fetele să facă preparatele”, spune timișeanul.

Chiar dacă rețetele sârbești se întrepătrund cu cele românești, amprenta Babei Zorka este evidentă. Baba Zorka era o femeie cunoscută și respectată la Diniaș, povestește Sava Glisič.

“Viața ei a trăit-o în sat, nu a fost în altă parte. Era renumită pentru mâncărurile sârbești pe care noi nu le facem pentru că nu găsim clienți care ar dori să mănânce găluște cu cartofi, de exemplu. Mai făcea Baba Zorka mâncăruri deosebite și de aceea am pus numele să devină un brand al Diniașului”, spune Sava Glisič.

 

 

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară