Povestea restaurantului sătesc care duce mai departe legenda Babei Zorka
Baba Zorka din Diniaș este un pitoresc punct gastronomic cu specific sârbesc. Restaurantul din localitatea timișeană este un reper aparte în peisajul rural al magazinelor și localurilor sătești.
Articol de Radio Timișoara, 9 iulie 2018, 07:30
Localul a fost amenajat chiar în casa Babei Zorka de către familia Glisič.
“Ideea mi-a venit în urmă cu șase ani de zile când bunica soției mele mi-a cedat averea de la Diniaș și, în loc să o vindem sau să o lăsăm în paragină, am investit patru ani de zile bani foarte mulți ca să o redăm circuitul gastronomic, să fie un restaurant cu specific sârbesc. Baba Zorka a fost o femeie deosebită și merita să îi ducem numele în continuare”, spune Sava Glisič, proprietarul restaurantului.
Oferta gastronomică poartă pecetea locului. La restaurantul sătesc vin oameni din localitățile învecinate, dar și din Timișoara.
“La noi totul se prepară pe cârbuni de lemn. Pleskavița sârbească este renumită la noi, cotlet umplut a la Diniaș este renumit. Și cu micii am avut o mică problemă. Micii românești, dar noi mai aducem o îmbunătățire și îi servim în slănină sau în bacon. Nu știu dacă suntem unicii care facem asta, dar în Serbia se folosește baconul și slănina pentru a înveli mititeii puși pe grătar. Rețetele le-am primit de la un bun prieten din Serbia care mi-a fost bucătar un an ca să învețele fetele să facă preparatele”, spune timișeanul.
Chiar dacă rețetele sârbești se întrepătrund cu cele românești, amprenta Babei Zorka este evidentă. Baba Zorka era o femeie cunoscută și respectată la Diniaș, povestește Sava Glisič.
“Viața ei a trăit-o în sat, nu a fost în altă parte. Era renumită pentru mâncărurile sârbești pe care noi nu le facem pentru că nu găsim clienți care ar dori să mănânce găluște cu cartofi, de exemplu. Mai făcea Baba Zorka mâncăruri deosebite și de aceea am pus numele să devină un brand al Diniașului”, spune Sava Glisič.