Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Povestea salamului de Semlac și de ce spun localnicii că e cel mai bun

Povestea salamului de Semlac și de ce spun localnicii că e cel mai bun

Articol de Radio Timișoara, 28 noiembrie 2016, 13:23

La Semlac, etnicii germani făceau propriul salam diferit la gust și compoziție față de mai cunoscutul salam de Nădlac, produs de etnicii slovaci. Semlecanii spun însă că cei de la Nădlac ar fi preluat rețeta de la ei, venind apoi cu adaosuri proprii.

Marian Oros de la Semlac, pe jumătate etnic german, a moștenit rețeta de la bunicul său și a înțeles că un salam de calitate nu înseamnă doar carne măcinată combinată cu condimente.

Salamul de Semlac este cel mai bun, zicem noi. E diferit de cel al vecinilor noștri. Și la Pecica se face și la Nădlac, dar noi zicem că al nostru de la Semlac e cel mai bun pentru că e cel mai natural, conține cele mai puține condimente, iar alți aditivi alimentari nimic. Doar carne, sare, piper și boia. E foarte importantă rasa de porc pe care o folosești.

Salamul se produce în decembrie și e bun de mâncat în iunie, când se iese la prășit porumbul, după cum spun bătrânii.

Pentru a nu compromite întreaga producție, trebuie respectată fiecare verigă tehnologică. Marian Oros spune că un proces important este afumatul, iar regula spune că salamul se afumă doar pe timpul nopții, trei nopți consecutiv, cu fum din lemn de esență tare. După afumare, salamul va fi pus într-o cămară cu minimum două surse de aer, unde va fi lăsat timp de șase luni.

Marian Oros produce sute de kilograme de salam tradițional de Semlac atât pentru piața internă cât și pentru export.

A aflat rețeta tradițională a salamului de Semlac, Remus Nistoran:

Femeile din mediul de afaceri oferă soluții pentru stabilitate fiscală
Economie duminică, 17 noiembrie 2024, 15:26

Femeile din mediul de afaceri oferă soluții pentru stabilitate fiscală

Femeile din mediul de afaceri român propun soluții pentru a atenua impactul destabilizator, pe care îl au politicile fiscale schimbate în mod...

Femeile din mediul de afaceri oferă soluții pentru stabilitate fiscală
Începe programul „Rabla pentru tractoare”
Economie duminică, 17 noiembrie 2024, 14:54

Începe programul „Rabla pentru tractoare”

Săptămâna viitoare începe Programul „Rabla pentru tractoare” cu sesiunea de înscriere a firmelor de la care fermierii vor putea achiziţiona...

Începe programul „Rabla pentru tractoare”
Zilele Mierii la Agrovillage, în Timișoara
Economie sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 08:10

Zilele Mierii la Agrovillage, în Timișoara

La Timișoara se desfășoară în acest sfârșit de săptămână Zilele Mierii, eveniment organizat de Piețe 24. Evenimentul își propune nu...

Zilele Mierii la Agrovillage, în Timișoara
Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani intră în circulație
Economie luni, 11 noiembrie 2024, 11:54

Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani intră în circulație

Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani va intra în circulaţie peste câteva zile. În weekend, au fost făcute probele de...

Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani intră în circulație
Economie luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Economie sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Economie miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Economie marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile