Povestea timișoreanului care a reușit să transpună în realitate conceptul One Man Factory
Sergio Goma, absolvent al Universității Politehnica Timișoara și fost lider în tehnologie la Qualcomm San Diego, a fost invitat să dezvăluie cum a reușit să creeze în Arizona o fabrică complet automatizată, operată de un singur om.

Articol de Radio Timișoara, 3 aprilie 2025, 12:56
Sergio Goma este unul dintre absolvenții străluciți ai Universității Politehnica din Timișoara.
Specialist în inginerie informatică, timișoreanul a decis în 1999 să emigreze în Canada, apoi să se mute în Statele Unite ale Americii. Aici a avut o carieră de 16 ani, în cadrul companiei Qualcomm, renumită pentru realizarea de semiconductoare, software, echipamente de telecomunicații și servicii legate de tehnologia wireless.
“Am vrut să plec din țară de când aveam vreo 12 ani. Pentru mine nu funcționa ce se întâmpla aici și, la vremea respectivă, erau doar trei posibilități de emigrare legale. Erau Canada, Australia și Irlanda. În 1999 am fost în Canada. Am stat aproape 10 ani, dar cel mai important a fost că am acumulat experiență. Jobul meu a fost de chip designer. Toate camerele care sunt în toate celularele sunt bazate pe un standard de comunicație care a fost scris de mine. După aceea m-am mutat în Statele Unite, unde am stat până anul trecut. În final am fost senior director de tehnologie la Qualcomm”, relatează Sergio Goma.
One Man Factory
După o carieră de succes la compania americană, unde a lucrat la tehnologii de ultimă generație, Sergio Goma a fondat și implementat în Arizona un model unic de One Man Factory.
Este o fabrică ce produce malți pentru industria berii, unde procesele sunt automatizate integral, un model care reduce costurile și crește eficiența.
“Tot timpul aveam 3 laptopuri și 4 celuare după mine, meetinguri noaptea, team-uri în Taiwan, travel peste tot și conceptul pe care l-am pus în practică se cheamă One Man Factory. Ideea pe care am mers este faptul că dezvoltarea tehnologică, la ora actuală, îți dă voie să poți să faci o o fabrică, care să fie întreținută și operată de o singură persoană. Asta este în contextul automatizării și folosirii tehnologiei la care avem acces în ziua de azi. Fabrica asta procesează orz pentru industria berii, deci din orz face mal’. Fabrica funcționează 24-7, capacitatea e de 30 de tone pe săptămână”, spune Sergio Goma.
Fabrici operate de la distanță
Unde vom ajunge cu tehnologia? Care sunt provocările și limitele automatizării totale? Sunt întrebări la care Sergio Goma este în măsură să răspundă.
„După părerea mea, din cauză că e atât de ușor, sau mă rog, e deja fezabil din punct de vedere tehnologic să poți faci să acest lucru, eu văd în viitor să fie foarte multe fabrici și să fie în locații remote. Să ai acces remote, să te poți loghezi și să operezi un robot care să facă toate operațiile manuale. Poți să-ți faci un calendar să lucrezi cât vrei tu, unde vrei tu și cât vrei tu, știi? Poți să faci chestia asta, să zicem, într-un vârf de munte, pur și simplu îmi pun o cască de VR pe cap și sunt acum în fabrica cutare și manevrez un motostivuitor, sau acum sunt dincolo și mut niște chestii chimice sau dincoace mă duc și operez un excavator. Roboții sunt, de fapt, niște extensii ale mâinilor oamenilor”, spune Sergio Goma.
Sergio Goma a fost invitat să susțină o conferință în fața studenților politehniști în centrul de conferințe UPT. Evenimentul a fost o oportunitate unică de a înțelege direcția în care merge industria producției și ce înseamnă acest lucru pentru viitorul piaței muncii.
Reporter: Ștefan Both