Povestea unui viticultor din Recaş care rămâne fidel reţetei tradiţionale şi soiurilor nobile
Recașul s-a făcut cunoscut peste mări și țări datorită vinului produs aici. Fără îndoială, este vorba despre un vin de calitate care s-a impus după multă muncă și mai ales investiții în tehnologie.
Articol de Radio Timișoara, 12 februarie 2018, 12:52
În urma marelui producători, există mici viticultori care produc vinuri de calitate după rețete tradiționale. Unul dintre aceștia este Samoilă Doja, inginer horticol, care se îngrijește acum de aproximativ 6 hectare de vie.
“Loc pe piață este, dacă ești ambițios, ești dornic și îți place meseria, poți să faci. Bineînțeles nu la nivel mare cum sunt ei. În sensul că, dacă te adresezi unui alt tronson de populație care trăiește încă cu gândul că un vin sau un produs tradițional e mai plăcut sau mai pe gustul ei, găsești un tronson de piață unde un mic producător poate să se strecoare. Diferența este că la noi nu este făcut în sistem industrial. Este făcut ca un mic producător, cu acea presă care s-a lucrat, ținut în vase de lemn. Diferența constă în faptul că procesul tehnologic nu este atât de amplu, atât de industrializat ca în marile crame”, spune viticultorul timișean.
Samoilă Doja rezistă pe piață datorită calității vinului produs. Iar calitatea înseamnă respect pentru client dar şi pentru vie.
“Gustul vinului nu se poate crea. Tu trebuie să lucrezi cu materialul pe care ţi-l pune natura în mână. Dacă tu creezi un gust de la tine, atunci deja nu mai este vin natural. Aşa că trebuie să respecţi, să ajuţi acel vin să se nască, să se formeze ca un copil, pentru că este un organism viu, să îi respecţi ceea ce îţi oferă, să îi conservi şi atunci toate-s bune”, spune viticultorul din Recaş.
Vinul produs de Samoilă Doja se vine pe sistem relaţional. Din vorbă în vorbă lumea află şi cumpără direct de la producător. Chiar dacă consideră că efortul depus este răsplătit pe de-a-ntregul de profit, inginerul Samoilă Doja nu se vede făcând altceva. Deşi nu se mai află la prima tinereţe, deşi e tot mai greu să găsească mână de lucru, nu se dă bătut şi se gândeşte la viitor. Este decis să îşi primenească via, anul acesta, cu 2,5 hectare, soiuri nobile care vor asigura un vin de calitate. Pentru că este convins că un vin de calitate se vinde singur şi în profit.