Prețul apei potabile poate crește semnificativ, avertizează directorul Aquatim
Prețul apei potabile și al canalizării ar putea crește cu până la 70 la sută, dacă recenta ordonanță privind plafonarea prețului la energie nu va fi modificată, avertizează directorul Aquatim, Ilie Vlaicu.
În acest moment, operatorii de apă nu sunt cuprinși între companiile care au prețul energiei plafonat.
Ilie Vlaicu, care este și președintele Asociației Române a Apei, este de părere că, în cazul în care nu vor fi cuprinși în lege și operatorii de apă, creșterea prețului va fi una semnificativă.
Articol de Radio Timișoara, 17 septembrie 2022, 13:54
“Am făcut demersurile necesare la nivel de Guvern pentru a modifica această ordonanță în Parlament și am arătat toate condițiile și toate implicațiile asupra unei creșteri necontrolate a energiei. În serviciile publice, în speță în domeniul apei, ar însemna creștere de la 1 leu pe MWh până undeva la 4-5 lei cât este la o asta piața liberă, poate chiar mai mult, ar duce la o creștere a tarifelor de apă între 30 % și 70 %. În aceste condiții, ar fi o explozie a prețurilor, ar fi un impact negativ la populație, dar cel mai important este că ar lovi un segment, și anume acela de apă care știe să absoarbă fonduri europene. Suuntem optimiști, avem toate discuțiile făcute la nivelul ministerelor. Sunt convins că lucrurile astea ar trebui să să rezolve”, explică Ilie Vlaicu.
Ordonanța dată la 1 septembrie este în dezbatere la Senat, de unde merge la Camera Deputaților, care este for decizional.
Aquatim a majorat de la întai iulie tariful serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, însă impactul bugetar pentru un consum mediu al unei familii a fost de doar câțiva lei.