Rețeta distrugerii fabricii de brânzeturi de la Liebling, înființată în 1921
Localitatea Liebling din județul Timiș era, pe vremuri, celebră în toată țara pentru brânzeturile produse aici. Înființată încă din anul 1921 de familia Neumann, fabrica de brânzeturi procesa laptele adus de crescătorii de vaci din întreaga zonă.
Articol de Radio Timișoara, 9 mai 2018, 08:36
Perioada de glorie a cunoscut-o după naționalizare când producția a crescut și s-a diversificat foarte mult, își amintește Onculov Stanco, ultimul tehnolog al fabricii.
“Capacitatea de procesare era de la 5.000 la 15.000 de litri. Făceam telemea, cașcaval, impropriu zis, erau brânzeturile fermentate, brânza Moeciu, Mureșana, Ozana, smântână și, bineînțeles, brânza de burduf care era de marcă”, spune timișeanul.
Fabrica a traversat cu succes perioada interbelică, perioada comunistă, dar, din păcate, a eșuat după 1989. Aici au lucrat, de-a lungul vremii, 15 -20 de oameni, iar produsele s-au bucurat de un succes real pe piață pentru că au înglobat foarte multă manufactură. În aceste condiții, falimentul ar putea părea un mister. Și totuși, onculov Stancu a identificat cauza eșecului.
“Greșeli de management. A fost o perioadă de început, am intrat și noi ca și alții – alte industrii și alte fabrici – în degringoladă, după aceea a început în ’93, ’94, ’95 o revigorare, atunci a început politicul să își bage coada, a numit conduceri. Să nu spun că în loc de lăptari am avut la conducere cantori și așa mai departe”, spune Onculov Stanco.
Din 2001, fabrica de la Liebling are porțile închise. Cât despre utilaje, acestea sunt demult istorie.
“Ce s-a putut s-a furat, ce nu s-a furat s-o vândut, ce nu s-a vândut s-a distrus, ruginit mai puțin că și rugina au vândut-o. Tot. Clădirea s-a vândut, e a unui întreprinzător și acum văd că și el vrea să o vândă”, spune timișeanul.
Aici se încheie povestea fabricii de la Liebling care seamănă cu povestea atâtor fabrici dispărute în ultimii 30 de ani.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: