Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Rețeta fermierului care cultivă una dintre cele mai mari suprafețe protejate cu legume din Caraș-Severin

Una dintre cele mai mari suprafețe protejate cu legume din județul Caraș-Severin se află la Jupa, lângă Caransebeș. Este o investiție demarată de Alin Bona, fermier care lucrează o suprafață mai mare de un hectar cu legume din care, pe jumătate, a construit solarii.

Rețeta fermierului care cultivă una dintre cele mai mari suprafețe protejate cu legume din Caraș-Severin

Articol de Radio Timișoara, 21 mai 2018, 08:18

Fermierul a realizat că folia înseamnă legume timpurii, cantitate bună, protecție mai bună la boli, tratamente mai puține și asigură un raport investiție – preț mult mai bun. Pentru că produce legume de calitate, a cucerit repede piața din Caransebeș unde vinde întreaga producție.

“Pentru mine contează foarte mult gustul. Și am rămas la soiurile care ne-au satisfăcut, în primul rând, papilele noastre gustative. Am reușit să ne câștigăm clienții prin gust și momentan știm ce punem”, spune Alin Bona.

Până când balanța a început să încline spre profit, drumul a fost lung și anevoios. Alin Bona a cumpărat primele solarii, după care le-a construit singur pe următoarele. Mărturisește că cel mai greu lucru a fost să învețe să sudeze. Alin Bona a investit banii familiei câștigați în străinătate, convins că și în România munca poate fi răsplătită, chiar dacă riscurile sunt mult mai mari dar și le-a asumat.

“Greu de început pentru că, nefiind dintr-o familie de legumicultori, nu am știut nimic despre meseria asta. Am început cu capul înainte, am dat și de greutăți mari, cheltuieli care nu și-au avut rostul. Ce m-a deranjat cel mai mult era că te duceai  la un magazin de specialitate <dați-mi produsul ăsta>. <Nu-l avem, dar avem altul care e identic sau e chiar mai bun>, ceea ce s-a dovedit a nu fi adevărat”, spune fermierul.

Alin Bona se pregătește să scoată acum primele roșii pe piață. A învățat repede că prețul cel mai bun îl primești când ieși primul cu roșii pe piață. Și pentru că îndeplinește toate condițiile a intrat și în programul pentru tomate.

“E clar că este foarte binevenit, însă ar trebui ca orice legumicultor și nu numai, cei care au orice fel de subvenție, să știe să investească în domeniu bănuții luați d ela guvern, de la uniune”, spune Alin Bona.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară